ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Јовић на обележавању Дана факултета нa ФОН-у

Помоћник министра просвете Александар Јовић честитао је Факултету организационих наука Дан факултета и истакао да је ова високообразовна установа прави пример како школовање стручних кадрова доприноси развоју земље.

Он је на свечаности поводом 53 године од оснивања и 51 године од почетка наставе на ФОН-у истакао да повећање броја високообразованих људи и повећање квалитета њиховог образовања представља стратешки циљ Србије и да је то један од најважнијих услова за даљи развој наше земље.

Навео је да у ери савремених технологија и дигитализације, Србија настоји да ојача своју позицију  у области иновација и ИТ сектора.

За даљи развој ИТ сектора, како је навео, потребни су нови кадрови – нови ишколовани програмери и инжењери, односно већи број студената и тиме већи број дипломираних студената на факултетима као што су ФОН, ЕТФ, ФТН, ФИН, Машински и остали технички факултети у Београду и осталим универзитетским центрима

„Знамо да повећање броја студената, без обзира на интересовање матураната, није могуће без унапређења услова на овим факултетима.Наша дужност је да их обезбедимо и зато Министарство настоји да, поред буџетских средстава, обезбеди додатна средства за већа инвестиционе пројекте изградње потпуно нових зграда факултета или проширења и реконструкција постојећих капацитета. Пример тога је нова савремено опремљена зграда Факултета организационих наука, коју смо отворили заједно у априлу ове године“, рекао је Јовић.

Подсетио је да је у изградњу новог објекта површине 6.061 квадрата, уложено  9,3 милина евра и да су проширењем капацитета створени услови за упис већег броја студената.

„После успешно завршене поновне акредитације факултета и студијских програма, ФОН данас може да упише 590 студената уместо досадашњих 390 студената на студијском програму Информационим системима и технологијама, односно 390 студената на студијском програму Менаџмент и организација, што је посебно важно јер је интересовање за упис на овај факултет из године у годину све већи“, рекао је он.

Јовић је напоменуо да је Министарство ове године студентима са овог факултета доделило Светосавску награду  за остварене  изузетне резултате у решавању студије случаја и том приликом, победили већ реномиране светске универзитете.

Loading