ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Како до звања и квалификација препознатих у другим земљама

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић учествује у Италији на међународној конференцији „Торино процес 2015: Унапредимо вештине заједно“, у организацији Европске тренинг фондације (ЕТФ), специјализоване агенције ЕУ, на којој је Србија препозната као лидер у региону, и одатле би требало да дођу најважније регионалне иницијативе у сегменту стручног образовања.

Учесници дводневног скупа, који се данас завршава, закључили су да је средње стручно образовање у кризи у целом региону, као последица економске кризе, рекао је Танјугу министар Вербић.

„Мора много више да се уради по питању комуникације са заинтересованим странама, пре свега родитељима и ученицима, да би им се приближило шта је претходних година урађено на плану унапређивања стручног образовања“, рекао је министар Вербић, који је данас имао пленарно излагање на скупу.

Он је пренео да су у ЕТФ задовољни што Србија коначно заиста ради на Националном оквиру квалификација (НОК), очекујући да закон о НОК буде донет почетком следеће године.

„То ће омогућити послодавцима да знају шта значи која диплома, звање, али и да те квалификације буду препознате свугде у региону, што је речима министра Вербића, суштина „Торино процеса“.Како је рекао министар Вербић, свака земља за себе развија најбољи могући модел стручног образовања али је циљ да сва звања и квалификације буду препознати и другим земљама.

Министар просвете, науке и технолошког развоја током дана састаће се са званичницима Генералног директората ЕУ за заспошљавање и Директората за проширење ЕУ.

На састанку са представницима ЕТф јуче су анализирани сви актулени пројекти Србије у области стручног образовања, рекао је Вербић и истакао да се од Србије очекује много у овом сегменту.

Конференција је окупила више од 250 учесника из југоисточне Европе, са Блиског истока и северне Африке.

Европска тренинг фондација је специјализована агенција ЕУ са седиштем у Торину, чија је област деловања пружање доприноса целоживотном развоју вештина и компетенцији појединца кроз унапређење стручног образовања и система стручне обуке.

Фондација помаже земљама у развоју и транзицији да унапреде потенцијал сопственог људског капитала кроз реформе система образовања, обуке и тржишта рада у контексту политике спољних односа Европске уније.

Loading