ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Кампања „Заштита за све“

У Србији се сваке године дијагностикује 650 новооболелих од меланома, због чега је веома важно да постоји системска едукација становништа о одговорном понашању на сунцу а посебно деце школског и предшколског узраста, речено је данас на конференцији за новинаре поводом друштвено одговорне и едукативне кампање „Заштита за све“.

Кампању организују и спроводе  Фонд Б92 и компанија Еуцерин Србија уз подршку Министарства здравља и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Осим радионица које ће бити организоване у оквиру кампање, деца ће кроз нови концепт учења, међупредметно повезивање, повезивањем садржаја физике и биологије бити у потпуности информисана о УВ значењу и његовом утицају на здравље.

Саветница министра просвете, науке и технолошког развоја Гордана Косановић рекла је да то министарство у сарадњи са Министарством здравља настоји да повећа обим и заступљеност здравствених тема на свим нивоима образовања а у циљу превенције болести и стварања здравих животних стилова.

Постоји потреба да систематски радимо на додатној едукацији оних који се баве децом. Мислим, пре свега, на наставнике, родитеље и педијатре како би здрав животни стил и свест о потреби заштите развијали код деце, односно ученика, казала је Косановић на конференцији за новинаре у Основној школи “Павле Савић”у Београду.

Према њеним речима, ученици ће захваљујући УВ индикаторима који ће у оквиру кампање бити постављени на видним местима у школским двориштима моћи да виде колики је степен зрачења и да у складу са тим предузму одговарајуће мере заштите.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да се у Србији сваке године дијагностикује 650 новооболелих од меланома од којих нешто мање од 300 изгуби битку са болешћу.

Он је навео да је мењати навике код одраслих тешко и да је најлакше ако деца школског и предшколског узраста схвате колики је ризик од меланома, који је веома агресиван тумор.

Према његовим речима, ако се на време открије и ако се не излаже сунцу та врста тумора је излечива уз минималну хируршку интервенцију.

 Апелујемо на све који раде са децом школског, предшколског узраста да им сваког дана када крене пролеће и лето говоре колико је опасно директно излагање сунцу, колико се повећава ризик од појаве меланома, навео је он.

Председник Управног одбора Фонда Б92 Веран Матић рекао је да ће у оквиру првог циклуса кампање у јуну бити обухваћено шест школа и више од 10.000 ученика и да ће у тим школама бити постављени УВ индикатори, а деца обучена да на прави начин посматрају резултате на њима и едуковани наставници за рад са децом.

Он је најавио да ће се од септембра у кампању бити укључен већи број школа.

Матић је рекао да Фонд Б92 са компанијом Еуцерин ради на овом пројекту неколико година и да су све здравствене установе у Србији добиле адекватан број дермоскопа.

О опасностима прекомерног излагања сунцу и начинима заштите од сунца говориле су лекарка Лидија Кандолф Секуловић и Нада Милетић Невајда из компаније Еуцерин Србија.

Loading