ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Комбиновани тест сутра поново полаже 127 ученика у Новом Пазару

Комбиновани тест сутра ће поново радити 127 од укупно 1.557 ученика осмог разреда у Новом Пазару. Они ће тест полагати у пет од 15 основних школа колико их има у том граду.

У петак, 19. јуна када су сви ученици у Србији полагали последњи – комбиновани тест у оквиру завршног испита, мањем броју ученика у Новом Пазару у току трајања теста била су доступна решења. Ти ученици, руководећи се добијеним одговорима, у уверењу да су сви одговори тачни, унели су, између осталог,  и један истоветан нетачан одговор, чиме су се издвојили од осталих ученика који су радили тест у Новом Пазару.

На основу досадашњих извештаја, одговоре су добили путем мобилног телефона и одређених електронских уређаја. На тај начин су прекршили законске одредбе и употребили мобилни телефон, електронски уређај и друго средство у сврхе којима се угрожавају права других или у сврхе преваре у поступку оцењивања. Очигледно је да наведено није било могуће организовати без учешћа и помоћи одраслих особа. Током реализације теста контролу су вршили наставници чија ће се одговорност испитати.

У школама у Новом Пазару са родитељима су разговарали државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Душан Кићовић, помоћник министра за предшколско и основно образовање Милан Пашић, као и представници Министарства из Сектора за инспекцијске послове и чланови Школске управе. Сви родитељи који су присуствовали састанку упознати су са могућношћу да ученици приступе поновном полагању теста у четвртак, 25. јуна од 9 до 11 часова према истој процедури која је важила током завршног испита.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је истакао да ни једно дете не сме бити оштећено ни на који начин.

Лично сматрам да ће се свих 127 ученика укључити у поновљени тест, јер не желимо да деца буду на било који начин оштећена и да ће остварити своја права и уписати жељене школе, поручио је министар Шарчевић.

Министар је и раније указивао  на регије у којима постоје „слабе тачке“, међу којима је и ова.

Министарство ће одвојено, у складу са својим надлежностима, утврђивати чињенице и одговорност свих учесника када је реч о овом пропусту у току спровођења завршног испита у Новом Пазару.

Ове године је по први пут успостављен систем реализације завршног испита који је дигитализован у свим процесима који се тичу припреме, прегледања и обраде тестова. Министарство ће наставити започети процес дигитализације и очекује да се овакви пропусти у будућности неће дешавати.

Loading