ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Конференцијa „Дуално образовање – један европски модел за Србију“

У Конгресном центру „Мастер“ Новосадског Сајма одржана је Конференција „Дуално образовање – један европски модел за Србију“ у организацији Града Новог Садa, Фондације „Конрад Аденауер“, уз подршку Привредне коморе Србије и Немачко-српске привредне коморе.

На конференцији су учествовали помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја за дуално и предузетничко образовање др Габријела Грујић Гарић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, директор канцеларије Фондације „Конрад Аденауер Србија и Црна Гора“ Норберт Бекман – Диркес, посланик Бундестага и известилац за стручно и дуално образовање Стефан Албани, члан Савета за привреду хришћанско-демократске уније др Пол Ковиц и други.

Помоћница министра просвете за дуално и предузетничко образовање Габријела Грујић Гарић истакла је да јој је велико задовољство што је у Новом Саду, граду који је посвећен младима, односно унапређењу квалитета образовања младих људи.

Данас разговарамо о дуалности у образовању, о могућностима да млади стичу квалитетно знање на два места – у школама и у компанијама. Сматрамо да постоји једна снажна веза између привреде и система образовања што ће младима омогућити вештину управљања знањима као и функционалност образовања која ће их учинити одмах запошљивим након формалног образовања. На овај начин млади не само што имају могућност да у будућности чине одрживим и иноватнивним наш систем привредног развоја већ имају и прилику да остану у својој земљи, рекла је Габријела Грујић Гарић.

 Ово је велика прилика да приближимо људима резултате спровођења процеса дуалног образовања у нашим школама, као и разлоге зашто се та врста образовања примењује у Немачкој више од века и по. Треба да схватимо да економски најразвијеније европске државе имају тај систем имплементиран већ дуги низ година, јер је он квалитетан и добар за грађане. Нови Сад је један од пионира као локална самоуправа, који је прошле године, усвајајући план уписа у средње школе, предвидео дуално образовање у средњим стручним школама. Тако имамо у Средњој машинској и Средњој електротехничкој школи око 90 ђака који похађају наставу кроз тај концепт. Предложили смо и проширење за следећу годину, за које чекамо одлуку Министарства просвете, а у питању је шест одељења у четири стручне школе. За спровођење тог плана нам је потребна подршка реалне привреде, компанија, Привредне коморе Србије и свих оних који желе да буду део овог процеса, рекао је Вучевић.

Господин Херлен из Немачко-српске привредне коморе говорио је о српском закону о дуалном образовању и већ о његовом угледу у Европи с обзиром на чињеницу да предности овог закона виде као добар модел за креирање истих и оживљавање дуалног система и у земљама где још није заживео с обзиром на чињеницу да је повезивање образовног система са системом привреде неопходно у целом региону.

На Конференцији је било 250 учесника, међу којима су били представници Владе Аутономне Покрајине Војводине, представници Града Новог Сада, председници свих 45 општина на територији Војводине, ректор Универзитета у Новом Саду, директори малих и средњих предузећа са територије целе Војводине, као и представници великих компанија из Новог Сада, директори средњих и високих стручних школа, али и представници цивилног сектора.

Loading