ЋИРИЛИЦА | LATINICA

„Квалитетан уџбеник доступан сваком детету и ученику“

Јавно слушање о Нацрту закона о уџбеницима одржано је у среду, 18. фебруара у организацији Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Народне скупштине.

Нацрт закона предвиђа бројне новине у процесу настанка и употребе уџбеника, међу којима су и увођење електронског додатка уџбенику али и ниже цене уџбеника, као и лакше уџбенике.

„Закон о уџбеницима требало би да допринесе решењу три кључна проблема – да уџбеници буду квалитетнији и доступни свима, да процес одобравања уџбеника буде транспарентан и да омогући родитељима боље планирање буџета“, рекао је у Скупштини Србије министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић.

Међу најважнијим проблемима које постојећи Закон о уџбеницима и другим наставним средствима није успео да реши су уџбеници на језицима националних мањина, као и уџбеници за ученике са инвалидитетом и посебним потребама, којима је посебна пажња посвећена у новом Нацрту закона.

У Нацрту закона такође се планира промена методологије расподеле бесплатних уџбеника које ће у будућности добијати социјално, односно материјално угрожени ученици, уместо, као до сада, ученици који похађају прва четири разреда основних школа.

Основни циљ који предлагач закона, Министарство просвете, науке и технолошког развоја жели да постигне Нацртом закона о уџбеницима је „квалитетан уџбеник доступан сваком детету и ученику“.

Loading