ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Манифестација ,,Тамо где наука почиње“ окупила преко 3500 ученика

Велика промоција хемије под називом „Тамо где хемија почиње 2“ одржана је 26. и 27. марта на Хемијском факултету Универзитета у Београду у епизоди ,,Хемија у спорту’’. Манифестацију су подржали Факултет спорта и физичког васпитања и Музеј спорта. Дводневној манифестацији присуствовало је око 4000 ученика основних и средњих школа из различитих крајева Србије.
У холу, испред Великог хемијског амфитеатра, непрестано су извођени екперименти, изложени су постери свих катедара и интересантне поставке о доприносу хемије у спорту. У оквиру 18 тема ученици су могли да сазнају на које све начине хемија доприноси спортистима и њиховим постигнућима. Одржана су 12 научно популарних предавања и седам едукативних радионица. Предавачи су били професори и асистенти Хемијског факултета, а гостујући предавач била је председница образовно истраживачког друштва ,,Михало Пупин“ и ауторка највеће интерактивне изложбе ,,Пупин – од физичке до духовне реалности“ у Историјском музеју Србије.

Неке од радионица су:  До тела од метала преко минерала, С аспирином нема бола, пут до медаље краћи је за пола, Анализа каже да л’ спортиста лаже, Е2 = Енергија × Ензими, Хемичар буди бар на кратко и осмисли план за идеалан спортски дан, Мишићи на хемијски погон, Од полимера гардероба, спортско чудо новог доба.

У реализацији је ангажовано 120 студената Хемијског факултета. Првог дана је било 1824, а другог 1715 посетилаца, ученика основних и средњих школа са територије целе Србије.

За најмлађе је организован и БАСФ-ов програм хемије “Kids’ lab”, под слоганом “Молекул је кул”. Током манифестације све практичне активности су водили студенти Хемијског факултета.
Организациони тим промоције је тим пројекта „Отворене лабораторије“ у оквиру кога се традиционално, већ пет година, промовише хемија и Хемијски факултет кроз радионице које су намењене ученицима основних и средњих школа, а које се одржавају сваког викенда целе школске године.

Према сопственом избору, ученици основних и средњих школа присуствовали су предавањима, једночасовном раду у радионицама, обишли  Музеј хемије и разгледали експонате из Музеја спорта.

Научно популарна предавања су одржали:
др Јасминка Королија: Зашто хемија?, др Александар Поповић: Због чега је Квинси Милер одбио „Гуарану“?, др Рада Баошић: Допинг контрола – хемијска анализа узорка, др Љуба Мандић: Хемија у нама – како наше тело обезбеђује енергију за рад мишића?, др Милош Милчић: Хемијска „Формула 1“, др Наталија Половић: Да ли је ОК наздравити победи?, др Снежана Зарић: Да ли су спортисти звезде или само сијају звезданим сјајем?, Катарина Путица: Енергетски метаболизам мишића, др Јелена Трифковић: Мед и други пчелињи производи, др Марија Гавровић Јанкуловић: Спортске повреде, др Горан Роглић: Нема спорта без полиуретана, Александра Нинковић Ташић: Пупин – од физичке до духовне реалности.

Loading