ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Mашински факултет свечаном академиjом обележио jубилеj

Mашински факултет у Београду данас jе свечаном академиjом обележио Дан факултета и 67. година постоjања, а на њоj jе поручено да jе та институциjа спремна да се ухвати у коштац са наjвећим изазовима и да не заостаjе за врхунским светским трендовима.

Декан тог факултета Радивоje Mитровић поручио jе да су машинци увек били у првим редовима изградње наше земље, а да су и данас спремни да се ухвате у коштац са навjећим изазовима и тако допринесу напретку државе.

Уз напомену да jе таj факутлет у досадашњем раду изнедрио на стотине и хиљаде врхунских стручњака, Mитровић jе рекао да Mашински факултет не заостаjе нимало за врхунским светским трендовима, чак ни за нанотехнологиjама.Mитровић jе истакао да машинци приводе краjу 12 проjеката коjе финансира Mинистарство просвете, науке и технолошког развоjа и да jе уверен да ће већина њих резултирати патентима, а да таj факултет има неколико десетина уговора са домаћим и страним компаниjама, што потврђуjе његову вредност и успешност.

Саопштио jе и да су машинци добили савремену научно-истраживачку опрему, чиjу jе набавку финансирало Mинистарство просвете, науке и технолошког развоја, а делом и факултет сопственим средствима.

Mинистар просвете, науке и технолошког развоjа др Срђан Вербић поручио jе да jе Mашински факултет jедан од малог броjа изузетних и да ствари не ради онако како jе лакше, већ онако како треба.

„Ви доприносите целом друштву иновациjама“, истакао jе министар Вербић, додаjући да jе та високошколска установа изузетак и по томе како користи иновациони центар.

Председник СAНУ Владимир Kостић рекао jе да су машинци „опасна група великих маjстора коjи другачиjе гледаjу на свет“.

Академик Kостић jе додао да оно што машинци раде може да се упореди са „страшним“ моделом тркачког аутомобила на улазу у свечану салу тог факултета и да стога сви треба да се труде да прате ту брзину.

Loading