ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Mеђународнa конференцијa ,,Српско-америчко партнерство кроз векове“

Поводом обележавања 140 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Сједињених Америчких Држава, Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду организује дводневну међународну конференцију ,,Српско-америчко партнерство кроз векове“ на Факултету политичких наука у Београду.

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Бранко Ружић честитао је 4. јул, Дан независности Сједињених Америчких Држава и нагласио значај успостављања дипломатских односа током дугих 140 година између Србије и Америке.

 Унапређење српско-америчке сарадње данас један од најзначајнијих спољно-политичких приоритета наше земље, јер отвара нове перспективе развоја, просперитета и стабилности Србије. Захтев данашњег времена јесте да преузмемо одговорност за односе између наших земаља, тако што ћемо с дужном пажњом уважавати једни друге и начине којима идемо ка будућности, који морају бити засновани на сарадњи. Потрудићу се да својим залагањем допринесем заједничком просперитету, стварању додатних вредности и јачању политичких и пријатељских односа са Сједињеним Америчким Државама, рекао је Ружић.

Уводну реч на конференцији одржао је декан Факултета политичких наука у Београду, проф. др Драган Р. Симић. Он је пожелео успешан рад учесницима конференције.

Да осветлимо разне периоде у нашим односима и да реактивишемо изузетне домете, изјавио је декан Симић. Он је истакао да у будућности прижељкује сарадњу са Америком и у областима где је до сада није било.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил рекао је  за нас је важно да земље у Европи, а то укључује и Србију, имају добре односе са САД. Мислим да сви можемо да урадимо бољи посао за разумевање тога шта је наша мотивација и како видимо будућност.

 

 

Loading