ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Ружић на прослави славе Свети Сава у ОШ „Павле Савић“

Министар просвете Бранко Ружић присуствовао је данас прослави школске славе Свети Сава у Основној школи „Павле Савић“ у Миријеву и том приликом изјавио да заоставштина Светог Саве показаје да су образовање и васпитање једини начин за свеопшти прогрес сваког друштва, па и нашег.
Знање и образовање и данас представљају основни предуслов општег економског, културног и генерално свеопштег развоја сваког друштва“, рекао је Ружић и ђацима и наставницима честитао празник истакавши да је то највећи празник просветних радника и ученика.Свако дете, школа и сваки наш сународник слави нашег првог архиепископа и утемељивача српске државе и цркве. Данас је погодан дан да се захвалимо свим просветним радницима, наставницима, ваннаставном особљу за њихово прегалаштво, пажњу и ентузијазам које показују свих ових година“, поручио је министар.
Он је истакао да наставници, уз здравствене раднике, имају најплеменитији посао јер преносе знање најмлађима и стварају од њих јаке личности, уграђују им радне навике и вредносни оквир.
Важно је да свако дете своје афинитете, таленте, жеље афирмише, новостеченим знањем унапреди и да то знање искористи да се интегрише у друштво и и да му допринесе. Важно је да се код ове деце развије критички дух, радозналост и љубав према књизи“, рекао је Ружић.
Он је додао да је Свети Сава као школска слава први пут установљена 1840. године, да је у неким периодима школска слава укидана, а поново је успостављена 1990. Министар Ружић је поводом школске славе Свети Сава присуствовао резању славског колача и приредби коју су приредили ученици и наставници ове школе. После приредбе, најбољим ученицима подељене су свечане повеље.
Loading