ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Ружић на УНЕСКО конференцији

Први потпредседник Владе и министар просвете науке и технолошког развоја Бранко Ружић учествовао је на онлајн конференцији посвећеној образовању у добра короне, коју је организовала Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО).

Конференцију је отворила генерална директорка УНЕСК-а Одри Азуле, а учествовали су Антионио Гутереш, генерални секретар УН, директор Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус, као и министри из Канаде, Француске Аргентине, Анголе, Боливије, Естоније, Јапана, Кубе, Финске, Доминиканске Републике и других земаља.
У оквиру треће сесије „Дигитална трансформација и будућност образовања“, министар Бранко Ружић, представио је како функционише систем образовања у Републици Србији током пандемије коронавируса.

Од првог тренутка када смо прогласили ванредно стање ,15. марта 2020. године, организовали смо онлајн учење за све нивое образовања. Успели смо да, без дана одлагања, пружимо исти квалитет образовања за свако дете у Србији, захваљујући пре свега, резултатима постигнутим у дигитализацији пре ковид кризе“, рекао је он.

Министар је додао да су наставници ангажовани за снимање часова, који су се емитовали путем канала РТС, РТВ, као и локалних телевизијских станица. Школе су користиле различите платформе за комуникацију са ученицима.

Дигиталне технологије имају значајан потенцијал да допринесу квалитетном образовању ученика и студената, као и одраслих који су укључени у целоживотно учење, током и после кризе ковид.

Он је захвалио свим донаторима – међународним организацијама, државама чланицама ЕУ, појединцима и другима који су помогли да се обезбеди опрема за ученике, који у том тренутку нису имали ресурсе за праћење онлајн наставе.

Министар Ружић је истакао да је Влада Србије обезбедила средства за дигиталне учионице и да ће их до краја године бити више од тридесет хиљада, те да захваљујући еУслугама које су пружане у последњих неколико година, грађани нису морали да напуштају домове да би завршили многе обавезе за образовање своје деце.

Наша је обавеза да даље развијамо дигитално образовање и промовишемо нове организационе, технолошке и педагошке приступе и могућности у образовању. Према томе, пре бих волео да говорим о дигиталној еволуцији него о дигиталној трансформацији. Наш фокус треба да буде на томе како стратешки уградити дигиталне технологије у образовне праксе како бисмо осигурали еволутивне промене које ће с временом обезбедити квалитетно образовање за све“, рекао је министар.

Према његовим речима неки од дугорочних планова Републике Србије су – побољшање стратешког и регулаторног оквира за развој дигиталног образовања, оснаживање наставника у коришћењу дигиталних технологија, подстицање сарадње и размене добре праксе, побољшање повезаности и обезбеђивање одговарајуће дигиталне опреме за школе, ученике и наставнике, као и развој образовног информационог система. Он је нагласио да се и свакодневно пружа подршка свим актерима у образовању, уз поштовање епидемиолошких мера.

Министар Ружић је свим учесницима конференције пожелео да постојеће знање искористе на најбољи могући начин и да превазиђу све изазове на пољу образовања, како ниједно дете не би било на губитку.

 

Loading