ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Ружић прихватио да се ускладе цене смештаја и исхране у ученичким домовима и студентским центрима

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић делимично је уважио захтеве директора студентских центара и координатора региона за ученичке домове у Србији који су у понедељак затражили од министра да усклади цене услуга смештаја и исхране у установама ученичког и студентског стандарда.

У потпуности разумем захтеве који су стигли и сматрам их оправданим. Управо због одржавања одређеног стандарда, напора да га унапредимо, а свакако не угрозимо, разумем потребу да се усклади цена, али то не сме да буде претерано оптерећење породичног буџета, навео је министар и додао да тражени износ цена у овом тренутку није прихватљив, због чега су захтеви директора установа делимично прихваћени.

Министар је навео да је уважио чињеницу да цене у овим установама нису мењане чак девет година.

Држава је од 2012. године до данас инвестирала у изградњу и опремање установа ученичког стандарда са око 6.5 милијарди динара, а у установе студентског стандарда са око 6.8 милијарди динара, подвукао је министар.

Он је нагласио да ће држава, као и до сада, наставити да субвенционише цене смештаја и исхране у установама ученичког и студентског стандарда.

Ружић је као пример навео да је учешће ученика-корисника у цени смештаја и исхране у установи ученичког стандарда са  трећом „А“ категоријом, до сада износила 5.358,00 динара месечно, а да ће након усклађивања цена, то учешће износити 8.052,00 динара месечно.

Када је реч о ценама смештаја у студентским центрима, студенти у собама прве категорије ће, уместо досадашњих 1.860,00 динара месечно, плаћати 2.790,00, друге категорије уместо 1.430,00 плаћаће 2.150,00, треће категорије уместо 1.248,00 плаћаће 1.600,00 и четврте категорије уместо 1.144,00 цена ће бити 1.500,00 динара месечно.

Цене појединачних оброка у студентским мензама ће након усклађивања износити: за доручак, уместо 40 динара,  56 динара; за ручак, уместо 72 динара,  120 динара; за вечеру, уместо 59 динара,  90 динара.

Ружић је појаснио да ученички домови нису само место ноћења и исхране, већ се у њима одвија квалитетан васпитни рад, нарочито развијање интелектуалних и радних способности ученика, очување и унапређење здравља ученика, помоћ у учењу и извршавању школских обавеза, праћење ученикових постигнућа, подстицање социо-емоционалног развоја личности ученика, развијање моралних и естетских вредности ученика и организовање слободног времена ученика, који је бесплатан.

Јако је важно да наставимо да улажемо у квалитет смештаја и исхране, и да на тај начин наставимо да пружамо ученицима и студентима подршку да се успешно школују, истакао је Ружић.

Министар је подвукао да усклађивање цена смештаја и исхране повлачи и кориговање номиналних износа ученичких и студентских кредита и стипендија. Тренутни износ рате ученичког кредита и стипендије износи 5.400,00 динара, док ће након усклађивања износити око 8.000,00 динара.  Тренутни износ рате студентског кредита и стипендије износи 8.400,00 динара, док ће након усклађивања износити око 13.000,00 динара. Такође, министар доноси решења којима се утврђује тачан износ ученичког и студентског кредита и стипендије у децембру текуће године, имајући у виду да је исплата прве рате ученичких кредита и стипендија у другој половини децембра, а да је исплата прве рате студентских кредита и стипендија у јануару 2023. године. Број ученичких и студентских кредита и стипендија утврђује се према расположивим средствима у буџету Републике Србије за одговарајућу годину.

У вези са наведеним, министар сматра да оваква усклађивања треба разматрати на годишњем нивоу.

Loading