ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Ружић: Србија се може похвалити образовним системом

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да се Република Србија може похвалити образовним системом који је квалитетан, разнолик и доступан сваком детету у држави, без обзира на то где живи, којег је материјалног статуса, националне или верске припадности, као и да ли му је потребна додатна подршка.

Министар је на трибини „Образовањем до једнакости и развоја“, коју је организовао Фонд Светозар Марковић, истакао да Министарство посвећује пуну пажњу повећању обухвата деце образовањем, посебно из осетљивих група.

Образовни систем чинимо доступним свима. Пружамо подршку деци ромске националности, као и деци са сметњама у развоју и инвалидитетом на свим нивоима образовања и спроводимо низ мера како би утицали на њихово одустајање од школовања“, рекао је министар и истакао да је за 20% већи је обухват ромске деце припремним предшколским програмом, као и да је за исти проценат већи број оних који заврше средње образовање.

Министар Ружић је рекао да је већи обухват деце предшколским васпитањем и образовањем стратешки циљ и да се због тога додатно улаже у нове објекте, дограђују се постојећи и, у мањим, сеоским и приградским срединама, адаптирају постојећи простори који се приводе овој намени.

На овај начин обезбеђујемо додатних 11.000 места за малишане“, поручио је министар.

Он је додао да је Министарство просвете обезбедило је 750 милиона динара за бесплатне уџбенике за одређене категорије ученика у школској 2022/2023. години. Новина је да су сада бесплатне уџбенике добили и ученици са изузетним способностима.

Право на бесплатне уџбенике има око 18 одсто ђачке популације, што је од 85.000 до 87.000 ученика“, рекао је Ружић.

Он је истакао да се ради на припреми пројеката на изградњи нових зграде факултета.

Нове објекте добиће Географски Биолошки и Факултет безбедности, као и факултети музичке и примењене уметности. Биће изграђене зграде у оквиру кампуса техничких факултета. Решићемо проблем Математичког факултета, а завршиће се и доградња Факултета политичких наука. На Факултету ликовних уметности реконструишемо и опремамо постојеће објекте и градимо нови, додатни објекат, а за Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу ускоро покрећемо и радове за нову зграду“.

Министар је истакао да се паралелно у претходних 10 година улагало у ученички и студентски стандард чиме је обезбеђено 3082 нових места у домовима.

У плану је изградња нових објеката у „Студентском граду“ на Новом Београду где ће бити обезбеђено 1.000 нових места за смештај студената. Такође, завршетак изградње објекта студентског дома у Нишу повећаће капацитет за још 400 нових места. Повећани су такође износи и стипендија и кредита и обезбедили и даље минималне цене хране и смештаја ученика и студената“, рекао је министар Ружић.

Он је закључио и истакао да Министарство просвете чини све да унапреди образовање у сваком сегменту из године у годину, не правећи разлику ни по чему.

Наш једини фокус је да свако дете има право и заслужује да иде у школу у безбедним условима, са посвећеним наставницима и да добије максималну подршку државе у томе“.

 

Loading