ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Ружић уручио сертификат о оснивању Ресурс центра школи „Милан Петровић“ из Новог Сада

Министар просвете Бранко Ружић и европска комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и омладину Марија Габријел отворили су данас Ресурс центар у Школи за основно и средње образовање „Милан Петровић“ са домом ученика у Новом Саду.

Том приликом, министар је директорки школе Виолети Страхињевић уручио сертификат о оснивању Ресурс центра у тој образовној установи.

Иако смо од 2009. постигли много резултата у процесу увођења инклузивног образовања у Србији, успостављање ресурс центара представља  новину у нашем систему и захтева подршку коју смо и добили од партнера, због чега захваљујемо  Делегацији Европске уније у Србији која је са буџетом од 4,5 милиона евра омогућила реализацију овог пројекта који спроводимо партнерски са  УНИЦЕФ канцеларијом у Србији која је издвојила 250.000 евра, рекао је Ружић.

Oн је подсетио да је ова школа једна од десет образовних установа у Србији која је прошле године добила статус ресурсног центра.

Школе добијају статус ресурсног центра ради подршке  наставницима, родитељима и ученицима из других школа на основу њихових индивидуалних потреба за учењем. Кроз успостављање и развој ресурсних центара пружиће се делотворна, професионална и правовремена подршка типичним школама за примену политика и пракси инклузивног образовања, навео је Ружић.

Он је истакао да је од посебног значаја то што ће се кроз рад ресурсних центара повећати приступ асистивној технологији која је олакшава учење  деци са сметњама у развоју.

У свему што радимо фокус нам је да свако дете буде здраво, срећно и да има приступ квалитетном образовању. Настојимо да ојачамо све капацитете, али и осигурамо квалитет унапређујући сопствене вештине и компетенције како бисмо деци били адекватна подршка. Поносан сам на више од 300 запослених у овој школи и око 1200 ученика који свакодневно показују колико су посебни. Желим вам да наставите да се и у наредном периоду на исти начин старате да свако дете овде добије љубав, подршку и најбоље могуће образовање, рекао је министар.

Европска комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и омладину Марија Габријел уручила је опрему коју чини асистивна технологија, а која је у процесу учења потребна  деци са сметњама у развоју.

Комесарка Габријел и директорка Уницефа у Србији Дејана Костадинова подржале су напоре ове  школе да обезбеди једнаке могућности и приступ образовању за свако дете.

Подршка развоју ресурсних центара спроводи се у оквиру пројекта “Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатна образовна подршка” који спроводи Министарство просвете и УНИЦЕФ.

Представници УНИЦЕФ-а и ЕУ, међу којима је био и шеф Делегације ЕУ Емануел Жиофре, имали су данас прилику да се упознају са начином рада асистивне технологије, као и да посете изложбу радова ученика школе „Милан Петровић“ .

Loading