ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Шарчевић разговарао са амбасадором Буркине Фасо о сарадњи у области образовања

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и амбасадор Буркине Фасо Дјудоне Кере разговарали су данас о сарадњи две државе у области просвете и науке.

Они су се сагласили да су најбољи амбасадори неке земље управо студенти из иностранства који у тој земљи стичу знање и да ће добре билатералне односе Србије и Буркине Фасо још више унапредити потписивање Споразума о сарадњи у области просвете.

Министар Шарчевић је истакао да је квалитет образовања у Србији и даље на веома високом нивоу, као у периоду када је у Југославији учило много студената из несврстаних земаља, попут Буркине Фасо.

Србија је у другој години реформе образовања свих нивоа. Налазимо се у завршној фази дуалног образовања у средњем, где смо направили оригинални модел на основу искуства из Немачке, Аустрије и Швајцарске. Интензивно уводимо дигиталне моделе у образовању, радимо на мрежи која повезује све установе, опремамо школе дигиталним таблама, рачунарима и таблетима, обучавамо наставнике, рекао је Шарчевић.

Он је указао на чињеницу да је Србија пре две године увела информатику и програмирање као обавезан предмет за ученике петог разреда, за шта је похваљена на овогодишњој Министарској конференцији у Паризу.

Имплементирали смо програм за надарене ученике за информатику, сваке године увећавамо квоте за упис студената на ИТ факултете, променили смо Закон о уџбеницима како бисмо увели и дигиталне уџбенике, током ове две године увели смо и електронске дневнике, а до средине 2019. завршићемо Јединствени информациони систем у просвети, рекао је Шарчевић.

Како је подвукао Србија реформу образовања спроводи без великог новца, иако су суседне земље за своје реформе потрошиле и више новца и више времена.

Две стране су се сагласиле да, након потписивања Споразума о сарадњи, буде формирана заједничка експертска група која ће утврдити потребе образовног система Буркине Фасо.

Договорено је и да се кроз Пројекат „Свет у Србији“ студентима Буркине Фасо омогуће стипендије за све нивое студија на факултетима Универзитета у Београду.

Loading