ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Шарчевић у Крагујевцу: Повећање буџетских квота за ИТ студије и развој ИТ сектора један од приоритета Министарства

Развој ИТ сектора један је од приоритета Министарства и радује  нас чињеница да је из године у годину све веће интересовање студената управо за ИТ студије, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић приликом посете Факултету инжењерских наука у Крагујевцу.

”Ова установа пример је да дуално образовање већ постоји и на факултетима. Управо на томе као и на повећању буџетских квота за ИТ студије, Министарство ће интензивно радити.

Декан Факултета проф. др Добрица Миловановић упознао је министра са капацитетима установе и нагласио да је Факултет у просторном и техничком смислу спреман да одговори захтевима Акционог плана за повећање ИТ сектора, дела који се односи на повећање уписне квоте за ИТ стручњаке.

”Прошле године смо основали студијски програм рачунарска техника и  софтверско инжењерство, али са  само 40 места. Уписну квоту са тренутним кадровима можемо подићи са 40 на 60. Ипак, наш циљ је да то буде бар 80 нових студената”, рекао је декан Миловановић. Миловановић је нагласио да је због безбедности студената и запослених  неопходна хитна санација зграде Д, која би обухватила улагање у електричне инсталације, противпожарну заштиту и енергетску ефикасност.

Министар Шарчевић и помоћник министра за развој и високо образовање Весна Мандић претходно су разговарали са проф. др Небојшом Арсенијевићем, ректором Универзитета у Крагујевцу. Ректор је истакао да је на неким факултетима урађена успешна реформа образовања и да на њима настава почиње другог понедељка у септембру без додатних испитних рокова, јер се са студентима ради веома интензивно па су и на испитима веома успешни.

”Знамо да смо сиромашна држава која нема скривени сеф али смештајни капацитети Филолошко-уметничког факултета су горући проблем. Имају млад кадар и доста тога раде паметно, што је добро, али раде на 12 или 13 локација и то по принципу сналажења”, рекао је ректор Арсенијевић. Ректор је објаснио да је идеја да се тај проблем реши  кроз сарадњу са Министарством обране.

”Војска има  два објекта која,  реално,  не користи а има трошкове задржавања. Ти објекти би најпре били узети у закуп а касније и откупљени”, истакао је Арсенијевић.

Нама је у интересу да решавамо проблеме и у том смислу имате подршку Министарства, поручио је министар.

” У Београду смо при крају са оптимизацијом простора, школа, факултета и института. И са осталим локалним самоуправама, укључујући и Крагујевац, радићемо на оптимизацији. Верујем да ћемо  пронаћи и решење за проблеме Филолошко-уметничког факултета”, рекао је Шарчевић.

Неопходност реформе гимназија и начина рада у њима била је тема разговора министра и руководства Прве крагујевачке гимназије. Доминантна метода рада у гимназији је предавачка, док су метода активног учења и индивидуализација наставе заступљени  јако мало, рекла је директорка Славица Марковић.

Министар Шарчевић је посетио и Политехничку школу и разговарао са руководиоцима школе и представницима компанија које кроз модел дуалног образовања сарађују или намеравају да сарађују са школом.

”Тимови Министарства су у последњих неколико месеци обишли много градова, разговарали са преко 100 компанија од којих је чак 50 на неки начин почело повезивање са школама. При изради плана уписа у средње школе ослушкиваћемо Националну службу за запошљавање, потребе привреде и сугестије локалних самоуправа”, рекао је министар. Он је упознао представнике компанија са намером Министарства да се кроз  нове законе привредници уведу у систем и да њихови представници буду чланови школских одбора.

Политехничка школа једна је од првих у којој је почео да се примењује дуални модел образовања. У школској 2014-2015. години у овој школи уписана је прва генерација  бравара-заваривача, и то 25 ученика по првој жељи. Школа је у фази израде стандарда квалификација за образовне профиле који су потребни војној индустрији. ”Визија школе је да постане регионални центар за школовање кадрова неопходних наменској индустрији и других профила из подручја рада за која смо квалификовани. То подразумева изградњу ученичког дома чиме бисмо у потпуности заокружили целину једне модерне образовне установе”, рекао је директор Синиша Којић.

О до сада предузетим корацима у правцу реформе образовања министар је разговарао са директорима предшколских установа, основних и средњих школа Шумадијског округа.

             Током посете Крагујевцу министар је разговарао са градоначелником Радомиром Николићем. Градоначелник је упознао министра са стањем у образовању које је актуелна власт затекла и напорима који су предузети како би школе изашле из финансијских проблема. ”Многа дуговања смо измирили и сада редовно сервисирамо све обавезе. Рачуни   школа деблокирани,  али то не значи да нема дуговања. Највећа дуговања су пре свега за грејање”, рекао је Николић. Градоначелник је истакао да је највећи проблем када је реч о установама образовања у Крагујевцу недостатак простора за Филолошко-уметнички факултет и изразио спремност локалних власти да део проблема реше уступањем једне зграде. Кроз процес оптимализације укупног простора многи проблеми могу бити решени и то на свим нивоима образовања, рекао је министар и позвао представнике локалне самоуправе да заједно са Министарством започну процес оптимализације.

Посету Крагујевцу министар Шарчевић је завршио састанком са Владиком шумадијским Јованом.

Loading