ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Шарчевић: Уџбеник за хрватски језик ће бити повучен и од следеће године неће бити у школама

Да би неке ствари разјаснили грађанима, морам да кажем, да Војводина има апсолутна права када је реч о образовању и да је одобравање уџбеника за припаднике националних мањина у надлежности Аутономне покрајине Војводине и надлежног покрајинског Завода. Улога министра се овде до скоро није ни видела. Изменама и допунама Закона о уџбеницима иницирао сам да министар може да реагује у оваквим ситуацијама. И када промакне грешка надлежним телима у одобравању уџбеника министар може да реагује и повуче уџбеник са Каталога одобрених уџбеника, што ће бити и урађено. Овај уџбеник хрватског језика за 8. разред ће бити повучен и од следеће године неће бити у школама – рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Он каже да је и раније било сличних ситуација, када је реч о уџбеницима који су одобрени пре реформе образовања.

Одобравани су уџбеници са неадекватним формулацијама појединих тема и личности – попут јањичара, Недића, НАТО пакта. У Заводу за унапређивање образовања и васпитања, иницирао сам и формиран је сектор који се бави предметима од националног значаја. И управо, тај сектор се бави темама од националног значаја, како не бисмо имали овакве ситуације  – навео је министар, додајући да су до сада реформисани планови и програми за први и пети, други и шести разред, а од нове школске године за трећи и седми разред.

Директор Завода за унапређивање образовања и васпитања Златко Грушановић изјавио да у архиви Завода није нашао одобрење овог уџбеника за хрватски језик из 2012. године.

Сада имамо нови Закон о уџбеницима и правилнике који јасно дефинишу процедуру одобравања уџбеника. Без обзира ко је тада уџбеник одобрио, процедуре су сада јасне и на иницијативу министра Шарчевића уџбеник ће бити повучен. То ће бити урађено и са сваким другим уџбеником, уколико се појави грешка и не одговара стандардима квалитета уџбеника, закључио је директор Завода.

Министар Шарчевић наглашава да ни на који начин не жели да наруши добре међунационалне односе унутар заједнице, али истиче, да овакви пропусти не могу да прођу.

Loading