ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић о предлогу споразума са синдикатима просвете

Влада Републике Србије одбила је предлог споразума за окончање штрајка четири репрезетнтативна синдиката просвете. Тим поводом у Влади Србије јавности се обратио министар просвете, науке и технолошког развоја. Преносимо његовор обраћање у целости:

Јутрос је у Министарство просвете, науке и технолошког развоја стигао предлог четири синдиката просвете за прекид штрајка.
Као што знате, штрајкови у просвети у Србији су честа појава, некима прилично уобичајена. Међутим, ови штрајкови паралишу образовање. Они највише оштете ученике, једине који су у свему овоме потпуно недужни. Сви унапред знамо да ће штрајка бити пред крај године, па да ће се поново штрајковати 1. септембра, па на даље. Ни ова година није изузетак и овај штрајк траје готово месец и по дана. Изгубљено знање нико никад неће надоместити нашим ученицима који ионако, због лоше постављеног система не остварују добре резултате.

Родитељи су с правом незадовољни и траже што хитније решавање овог проблема.

Наставници такође.

Ја се са свима слажем, али напомињем: хајде да решавамо ова питања тако да штрајкови буду изузетак, а не традиција.

Ми желимо трајна решења.

У данашњем предлогу, синдикати од Владе Републике Србије траже да запосленима у просвети, којима су у оквиру мера штедње умањене зараде, месечно исплаћује помоћ у износу до 4500 динара.

Такође се тражи да све уштеде у буџету Министарства просвете, науке и технолошког развоја настале рационализацијом и ефикасним пословањем, искористе за побољшање материјалног положаја запослених.

Подсетићу вас да смо током преговора 20. децембра представницима синдиката понудили једнократно давање за све којима је умањена зарада. Ради се о износу од милијарду динара из уштеда у буџету насталих у последњем кварталу ове године, тако да би запослени добили по 7500 динара једнократно.

Ми смо итекако свесни да овај износ трајно не решава проблем просвете, јер су плате у просвети ниске. То је требало да буде један симболичан гест Владе Србије који шаље поруку наставницима да се њихов глас итекако чује, да су важни, да имају приоритет.

Наставници су такође још раније добили обећање да ће бити први у јавном сектору којима ће бити повећана плата када се за то стекну услови.

Мере штедње које Влада Републике Србије примењује планиране су и најављене још у мају ове године. У мају је било познато да ће доћи до смањења плата и представници Владе небројено пута поновили су да нико неће бити изузет, па ни просветни радници.

Читаво друштво подноси терет ових реформи, иначе оне неће успети.

Такође, уговор са Међународним монетарним фондом онемогућава нам да у 2015. имамо било каква ванредна давања па је самим тим – као што је синдикатима свакако било познато – овај предлог немогуће остварити.

Наглашавам да се овде не ради о мањку воље или разумевања за положај просветних радника. Ради се о томе да су донете тешке одлуке о штедњи и да се њих морамо држати јер се ради о опстанку читаве државе.

Синдикати су тражили да се до краја 2015. године уреде платне групе и платни разреди и да се на тај начин поправи положај просветних радника.

Ја се са њима у потпуности слажем. Али најпре морам да вас подсетим о чему се ту ради: платне групе и унутар њих платни разреди једини су начин да се направи праведан однос између плата свих запослених у јавном сектору уз уважавање квалификација, захтева радног места и осталих критеријума.

Због свега овога, позивам синдикате да не тргујемо, већ да се бавимо трајним решењима за запослене у просвети. Да пронађемо реалне захтеве које заиста ова Влада може да испуни.

Хајде да усагласимо платне разреде.

Хајде да искористимо ову прилику па да разговарамо о многим другим стварима које тиште наставнике. Хајде да разговарамо о правима наставника и ученика, о дисциплини у школи, о плановима и програмима, уџбеницима, о преобимној администрацији којом су запослени у школама преоптерећени.

Поновићу, терет ових реформи сви подносимо. Предлог синдиката Влада Србије мора да одбије јер средстава у овом тренутку нема, али ће их бити ако будемо штедели онако како смо испланирали.

На крају, позивам наставнике да покушају да схвате ситуацију у којој се читава земља сада налази. Влада Србије остаје при свом ставу да у овом моменту не може повећати давања за просвету, али ће та тема на дневном реду бити чим мере штедње буду дале резултате.

Синдикате позивам да прекину штрајк и да се као озбиљан и одговоран социјални партнер врате разговорима са новим предлозима, како би заједно у дијалогу дошли до најбољег решења за нагомилане проблеме у просвети.

Loading