ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић о завршном испиту

Прелиминарни резултати завршног испита за ђаке осмог разреда биће објављени сутра, а министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић поручио је да су уочени мањи, ситни пропусти, због чега не искључује санкције, али то, како је истакао, никоме неће угрозити упис у средњу школу.
Евидентирани су и покушаји преписивања, рекао је министар Вербић Танјугу и истакао да на завршни испит није изашло око 1.500 ученика.
Седница републичке комисије за завршни испит је у току, и анализирају се извештаји супревизора, просветних саветника и свих који су помогли да ово буде што регуларније и, како је рекао министар Вербић, извештај никада није био детаљнији.
Тако у извештају стоји и у колико је сати неко, мимо упутства, донео дежурном наставнику кафу, ко је то био, рекао је Вербић и нагласио да такве ствари нису утицале на исход теста и никоме неће угрозити упис у средњу школу.
Међутим, у Министарству желе да имају објективну евиденцију и уколико постоји нечије непоштовање према труду који су ђаци уложили да ураде што више, тако нешто биће санкционисано.

„Не искључујем могућност да неки учесници завршног испита буду санкционисани али сам сигуран да те мале неправилности нису и неће утицати на упис у средње школе“, рекао је Вербић.
Он наводи да су, мада јасно прописане, процедуре негде нарушене, и то тако што је на пример, неки супревизор каснио или неко је улазио у учионицу, а није требало.

„Међутим, све то је евидентирано и можемо да будемо задовољни нивоом и бројем тих малих нерегуларности али у сваком случају желимо да их евидентирамо јер нећемо их ни толико следеће године“, рекао је министар просвете.
Како је истакао, покушаји преписивања су такође евидентирани али статистичка анализа која ће уследити, чим се појаве прелиминарни резултати, даће више одговора на ову нерегуларност.
Министар није желео да износи прогнозе како су ученици прошли на завршном испиту али је навео да се тестови не могу упоређивати по тежини.
Истакавши да је прилично велики број деце која нису изашла на завршни испит, Вербић је подсетио да имају и августовски рок, мада би им било лакше да су сада изашли.
Министар просвете је подсетио да ће након објављивања прелиминарних резултата, наредних дана комисије радити на решавању жалби, очекујући од ђака да посвећено и одговорно приступе избору школе.
„То не треба да ради нико други у њихово име, треба сами да одлуче, да се информишу шта која школа нуди“, рекао је он и навео да је задовољан начином на који су се укључили и родитељи, који су као волонтери надгледали завршни испит.
Жалбе на прелиминарне резултате предају се комисијама у основним школама, у суботу, 20. јуна. Објављивање коначних резултата завршног испита је у четвртак, 25. јуна, а попуњавање и предаја листе жеља у основним школама је у петак и суботу, 26. и 27. јуна до 15 часова. Коначан распоред по школама и образовним профилима је 5. јула, упис ученика средње школе у првом уписном кругу је 6. и 7. јула, а други уписни рок је 9. јула.

Loading