ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић потписао Меморандум о заједничком финансирању развојних и истраживачких пројеката са НР Кином

Током званичне посете председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга Републици Србији, министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић у име Владе Републике Србије, потписао је данас у Београду Меморандум о разумевању између Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства за науку и технологију Народне Републике Кине о заједничком финансирању развојних и истраживачких пројеката. У име НР Кине Мемораднум је потписао амбасадор НРК у Србији Ли Манчанг.

Меморандумом је предвиђено, да у циљу даље научне и технолошке сарадње две земље, на основу равноправног партнерства и узајамне користи, у складу са приоритетним областима, да се финансирају заједничка истраживања и развој између универзитета, истраживачких установа и других иновативних организација у обе земље, као и да се промовише комерцијализација и индустријализација достигнућа из области истраживања и развоја.

Делећи заједнички интерес у даљем развоју и продубљивању билатералне сарадње у науци, технологији и иновацијама, као и да овај вид сарадње доприноси пријатељству и узајамном разумевању између две државе, сарадња и подршка ће се, између осталог, фокусирати на биомедицину, откривање лека, пољопривреду и храну, роботику, обновљиве изворе енергије, науку о материјалима, машинство, науку и технологију заштиту животне средине, информационе и комуникационе технологије и друго.     Према Меморандуму, предвиђено је и заједничко оснивање истраживачких центара, лабораторија, заједнички подухвати, обуке, заједничко коришћење објеката у научним институцијама и центрима за истраживање и развој у обе земље.

Интелектуална својина која се односи на достигнућа сарадње, а која је укључена у Меморандум ће бити заштићена у складу са домаћим и међународним прописима који су на снази у обе земље.

Loading