ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Вербић разговарао са наставницма у Чачку

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић најавио је Основној школи „Милица Павловић“ у Чачку да ће у фебруару ове године бити организован интерни конкурс за начелнике свих 18 школских управа у Србији. Он је навео да је циљ Министарства да школске управе водити најспособнији људи.

„У Министарству просвете је данас завршена нова систематизација радних места, тако да ће у 18 школских управа у Србији бити расписани конкурси за начелнике школских управа „, навео је министар.

Он је нагласио да ће убудуће, ради оптимизације као и што подизања квалитета система образовања, школске управе водити најспособнији људи.

Министар Вербић је у Чачку учествовао на трибини „Како до бољег статуса наставника“ на којој је било присутно више од 50 запослених у Основној школи „Милица Павловић“, као и представници синдиката у образовању.

На трибини се говорило о штрајку просветних радника, екстерној евалуацији школа, платним групама и платним разредима, изменама Закона о основама система образовања и васпитања, као и о Правилнику о лиценцама. Министар је најавио да ће овим Правилником посебан статус бити додељен наставницима који су педагошки саветници.

Наставници су говорили о лошем статусу запослених у просвети, условима рада, фонду часова, као и застарелим прописима и плановима и програмима.Разговарало се и о рационализацији у просвети, а министар је навео да ће током 2015. године бити смањен број запослених у овом систему укрупњавањем норме наставника. Он је навео да је то један од најважнијих послова Министарства и синдиката просвете, а као пример он је навео да ће у будућности уместо четири наставника који имају 25 одсто норме (часова), радити један наставник са пуном нормом.

Говорећи о штрајку просветних радника, министар је поновио да средстава за повећање плата просветних радника у овом тренутку нема, али да очекује да ће се кроз рационализацију остварити уштеде довољне да се током 2016. побољша материјални положај запослених у просвети.

Loading