ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарка Ђукић Дејановић у ОШ „Петефи Шандор“: Различитост је богатство

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић и министар за људска и мањинска права  и  друштвени дијалог Томислав Жигманов посетили су Основну школу „Петефи Шандор“ у Новом Саду  где су са управом школе и просветним радницима разговарали о настави на језицима националних мањина, изазовима са којима се сусрећу и новој школској години. Министри су обишли и ученике који похађају наставу на мађарском наставном језику, као и  ученика који похађају наставу на српском наставном језику.

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић поручила је да у Републици Србији сваки грађанин има право на образовање на матерњем језику и да то право користи 6 одсто наше укупне ученичке популације. Она је додала да Основна школа „Петефи Шандор“ један од добрих примера за савремено организовану наставу, ваннаставне и друге активности.

Из Основне школе „Петефи Шандор“ понела сам најлепше утиске, не само зато што ученици ове школе имају могућност да се образују на језику своје националне мањине, већ и што атмосфера у школи одише озбиљношћу и радошћу и што ученици добијају од својих наставника и учитеља добре васпитне поруке о томе да су толеранција и различитост богатство“, рекла је министарка.

Министар за људска и мањинска права  и  друштвени дијалог Томислав Жигманов оценио је да се у Србији у потпуности остварује право на образовање на једном од осам језика националних мањина.

Данас смо видели на који начин се ово право остварује када је у питању мађарска заједница, која је и најбројнија и има највише деце. Ми смо ту да кажемо да је то вредност која се обезбеђује Уставом и законима“.

Поред министарке просвете Ђукић Дејановић и министра Жигманова, школу су обишли и државна секретарка у Министарству просвете Анико Јерас и председник Национални савет мађарске националне мањине Арпад Фермонд.

Loading