ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарка присуствовала састанку поводом спровођења завршног испита

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић присуствовала је данас састанку Републичке уписне комисије за спровођење завршног испита,  који се ове године одржава 17, 18. и 19. јуна.

Важно је да осигурамо пуну информисаност о испиту, да имамо сигуран квалитет испитног материјала и процедура, све потребне податке и обраде, логистику, безбедност материјала и целокупног процеса“, рекла је министарка  и додала да ове године више од 67.000  ученика осмог разреда полаже завршни испит.

Она је навела да је искуство из претходних година показало да се несметана реализација завршног испита, као и уписа и распоређивања ученика у средње школе обезбеђује сталном координацијом и благовременим договорима свих учесника у процесу.

Ђукић Дејановић је подсетила да сваки ученик осмог разреда мора приступити испиту, како би добио доказ о завршеној основној школи, као и да од постигнутих резултата на завршном испиту у великој мери зависи избор жељене средње школе.

Састанку су присуствовали и представници Факултета организационих наука, Министарства информисања и телекомуникација, Министарства унутрашњих послова, Поште Србије, Покрајинског секретаријата за образовање, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања и Завода за унапређивање образовања и васпитања, којима се министарка захвалила на доприносу који су дали унапређењу процеса завршног испита.

Она је, такође, изразила захвалност запосленима у систему образовања и васпитања  и свим спољним сарадницима,  који учествују у спровођењу активности, како би завршни испит протекао у најбољем реду.

Велики је допринос и наших школских управа, окружних и здравствених комисија, информатичких координатора, као и других учесника процеса, који својом стручношћу и залагањем доприносе успешном завршном испиту и упису у средње школе“, казала је Ђукић Дејановић.

Завршни испит биће одржан 17, 18. и 19. јуна. Ученици ће полагати тест из предмета Српски језик, односно матерњи језик, тест из предмета Математика и тест из изабраног предмета. Ученици од прошле године могу да бирају да полажу тест из једног од пет предмета – Биологије, Географије, Историје, Физике или Хемије.

 

Loading