ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарка просвете на свечаности поводом 75 година Машинског факултета

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић присуствовала је данас свечаној академији на Машинском факултету Универзитета у Београду поводом обележавања 150 година високог образовања из области машинства и 75 година Машинског факултета Универзитету у Београду.

Машински факултет Универзитета у Београду је институција од националног значаја и представља основ развоја машинске науке и индустрије у Србији. Ова најстарија и највећа високошколска и научна установа у нашој земљи у области машинства, упркос свим изазовима кроз 75 година постојања, успела је да се прилагоди захтевима модерног времена препознавши нову шансу за развој  сталним увођењем савремених дисциплина, као и развијањем нових иновативних студијских програма попут информационих технологија у машинству, а посебно попут заједничког студијског програма Индустрија 4.0, који реализује са Математичким факултетом“ навела је министарка. Она је истакла да од изузетне важности постаје образовање производних инжењера у новом  дигиталном  концепту индустрије.

Она је истакла да овај факултет доприноси светској научној заједници у развоју електромобилности, али и у  анализи који су то енергетски, технолошки и еколошки изазови коришћења електричних возила.

Република Србија је упркос различитим изазовима истрајала улажући сталне напоре и показујући посвећеност унапређењу образовања, креирању и имплементацији стратешких праваца, развоју међународне сарадње и положаја Србије на светској научној сцени, на шта смо јако поносни. На свима нама је да заједно подржавамо рад стручњака са врхунским теоријским и интердисциплинарним знањима, али и практичним  компетенцијама из различитих области које се изучавају на овом  факултету“, истакла је она, додајући да је академска  заједница одувек била стуб очувања квалитета високог образовања.

Она је још једном  честитала важан јубилеј и пожелела много успешних година и деценија рада.

 

Loading