ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић честитала Међународни дан студената

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић честитала је данас студентима 17. новембар – Међународни дан студената.

На данашњи дан сећамо се да су нацисти погубили 20 чехословачких студената који су протестовали против окупације, a више од 1.200 студената послали у концентрационе логоре, али га и славимо као симбол борбе за демократско образовање и друштво. Зато је овај дан прилика да истакнемо да су студенти носиоци промена и иновативних идеја које цело друштво вуку напред“, рекла је министарка.

Ђукић Дејановић је рекла да су студенти будућа академска, научна и друштвена елита Србије и позвала их да се активно укључе у живот и рад академске заједнице и да својим идејама, енергијом, ентузијазмом и постигнућима допринесу угледу високог образовања Србије. Верујем да заједнички можемо много тога остварити и учинити.

Србији су потребни млади образовани људи и зато чинимо све да високо образовање буде још доступније и квалитетније, да свако од вас има могућност да се лично и професионално развија. Важно је да имате стимулативно окружење за рад и учење, зато ће Министарство наставити улагања у инфраструктуру у области високог образовања. Осим реконструкције и изградње нових зграда високошколских установа, предвиђена је и изградња нових и проширење капацитета постојећих студентских домова“, нагласила је министарка.

Она је рекла да је Влада Србије спремна да одговори на потребе студената.

Као један од начина подршке студентима, Влада Републике Србије је, на иницијативу Студентске конференције универзитета Србије и Студентске конференције академија струковних студија Србије, усвојила Закључак којим је обезбеђена сарадња надлежних институција за увођење јединствене студентске електронске платне картице за свих 240.000 студената у Србији. Студентска картица има за циљ побољшање животног стандарда студената, с обзиром на то да ће омогућавати бројне попусте и погодности. Реч је о првој фази пројекта, а крајњи циљ је укидање студентских исправа у папирном облику, које је почело да се спроводи у неким европским државама“, рекла је министарка Ђукић Дејановић и позвала све студенте да се пријаве.

Студенти су носиоци промена и иновативних идеја. Зато је важно да буду укључени у све друштвене токове како би својом енергијом, ентузијазмом и постигнућима допринели бољој будућности Србије, поручила је министарка.

Loading