ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарка просвете у посети васпитно -образовним установама у Свилајнцу и Јагодини

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић и заменица директорке УНИЦЕФ-а, Карол Вињо посетиле су данас Предшколску установу “Дечија радост” и Основну школу “Јован Јовановић Змај” у Свилајнцу, као и Школу са домом ученика “11.Мај”  у Јагодини.

Ђукић Дејановић подсетила је да Министарство просвете посвећено ради на унапређивању политика које доприносе остваривању отворености, праведности и доступности образовања за сву децу, руководећи се најбољим интересом деце.  Она је додала да је циљ  квалитетно образовање за постизање пуног потенцијала сваког појединца, као и да Министарство просвете континуирано ради на унапређивању политика и успостављању нових механизама за подршку деци из свих осетљивих група која су у потреби за додатном подршком.

Основна школа “Јован Јовановић Змај” у Свилајнцу је  једна од шест школа кандидата за стицање статуса модел установа за инклузивно образовање, док је Школа са домом ученика “11. мај” у Јагодина, једна од тринаест образовно васпитних установа које су у протекле две године стекле статус ресурсног центра за подршку инклузивном образовању  у Републици Србији.

Повод данашње посете васпитно-образовним установама јесу резултати пројекта који  Министарство просвете реализује у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, уз финансијску подршку Делегације Европске Уније и кредита Светске банке. Реч је о пројектима „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ и “Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатна подршка – Учимо сви заједно” који доприносе остваривању ових заједничких циљева и јачању институционалних капацитета.

Општина Свилајнац,  једна је од 20 јединица локалних самоуправа које учествују на пројекту. Представници интерресорне комисије Свилајнац као и запослени из ресурсног центра у Јагодини, Школа са домом ученика “11.Мај” представили су активности  на успостављању ресурсног центра као потпуно новог механизма у образовном систему Републике Србије за подршку развоју инклузивног образовања.

Током посете одржан је и  састанак са  представницима Школске управе Јагодина о подршкама које школама  пружају саветници спољни сарадници у имплементацији инклузивног образовања.

Loading