ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарска конференција у Паризу

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић 24. и 25. маја 2018. године учествовао је на Министарској конференцији у Паризу. На конференцији су учествовали министри образовања 48 земаља које су укључене у Европски простор високог образовања – European Higher Education Area.

Министар Шарчевић је био, уз министре образовања Француске и Бугарске, један од председавајућих и уводничара. У обраћању је рекао да су у Србији у току реформе свих нивоа образовања и да је темељ тих реформи квалитет. У претходном периоду Србија је, у сарадњи са својим партнерима и кроз рад Болоња follow up групе, интензивно радила на дефинисању реформских процеса. Учињени су велики напори да се трасира пут реформе високог образовања, с обзиром на његову улогу у глобалном друштву знања и тржишту рада. Не сме се изгубити из вида да се само увођењем политике и праксе осигурања квалитета осигурава подстицање узајамног поверења и транспарентности, што је неопходан предуслов за међународну конкурентност и успостављање дијалога о високом образовању са осталим регијама света“, рекао је Шарчевић.

Иначе, Република Србија је са Републиком Бугарском копредседавала Групом за праћење Болоњске декларације, која је задужена за стандардизацију и обезбеђивање квалитета система високог образовања у Европи. Управо то тело је припремило нацрт заједничког документа-комуникеа, који је усвојен на конференцији у Паризу.

Осим министара чланица, у раду Конференције учествовали су и министри држава из Азије и Африке, који имају посматрачки статус у оквиру Европског простора високог образовања. Министри су разматрали предлоге о имплементацији болоњског процеса, дискутовали о будућности високог образовања и питањима образовне политике и сарадње.

На маргинама конференције у Паризу, министар Шарчевић имао је билатералне разговоре са колегама из Аустрије, Шпаније, Португалије Швајцарске, Хрватске, Грузије и Нигера. На састанцима је договорена будућа сарадња, како на нивоу министарстава тако и на нивоу високошколских установа.

Loading