ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарство подстиче и негује различитост, толеранцију и међусобно уважавање

Министарство просвете, науке и технолошког развоја подстиче и негује различитост, толеранцију и међусобно уважавање и поштује сва права када је у питању образовање на језицима националних мањина. Министарство је створило услове и омогућило да ученици, припадници националних мањина у образовним установама у Републици Србији остварују целокупно образовање на осам језика националних мањина.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја не подстиче расизам, нити показује неодговорност према било коме, а посебно не према припадницима ромске заједнице, како то наводи Покрет Опра Рома.

Што се тиче лектире за трећи разреда „Народне умотворине лаке за ђаке трећаке“ издавачке куће „Клет“ у коме се, према овој организацији налази спорни садржај, Министарство просвете, науке и технолошког развоја истиче да не прописује нити одобрава садржај лектира.

Министарство као и до сада наставља са применом низа мера подршке припадницима ромске националности, као што су афирмативни упис у предшколске установе и основе школе без докумената. Такође, спроводи мере афирмативне акције уписа у средње школе, као и стипендирање и менторску подршку и са Заводом за вредновање квалитета образовања и васпитања креирано је Упутство за спречавање раног напуштања образовања са препорукама и предлозима мера за превенцију осипања. Ученици ромске националности имају и могућност да похађају изборни програм Ромски језик са елементима националне културе.

Истраживање Уницефа МИЦС (Multiple Indicator Cluster Survey – MICS) , управо указује да мере Владе Републике Србије, које примењује Министарство је унапредило образовање ромске популације.

Loading