ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарство покренуло процедуру за измене Закона како би се студентима који студирају по старим програмима продужио рок за завршетак студија

Министарство просвете, науке и технолошког развоја покренуло је процедуру у вези са изменама Закона о високом образовању како би се студентима који студирају по старим програмима продужио рок за завршетак студија.

Такође, Министарство ће предложити да се студенти који су у текућој школској години остварили 48 ЕСБП рангирају у оквиру квоте за финансирање из буџета у школској 2016/2017. години.

Пре покретања процедуре Министарство се консултовало  у вези са предлогом о продужењу рока за завршетак студија за студенте који студирају по старим програмима са универзитетима и факултетима, како државним тако и приватним, као и са представницима студената. Више од 60 одсто факултета подржало је предлог Министарства, као и студентска удружења.

Министар Младен Шарчевић је истакао да  он лично, као члан академске заједнице, није за  продужења рока али да је покренуо процедуру јер од тога зависи будућност великог броја младих људи. Министар је рекао да је продужење рока у циљу повећања броја академских грађана и нагласио да ће ово бити последња шанса за студенте који студирају по старим студијским програмима,  јер се Министарство следеће године неће бавити овим питањем.

Када је у питању Болоњски процес предложене измене односе се само на студенте који су у текућој години остварили 48 ЕСБП, док ће у најскорије време бити формирати посебна радна група коју ће чинити представници факултета, студената и Министарства, а која ће пратити процес преласка са старих на нове судијске програме, као и процес оптерећења студената који студирају по Болоњи.

 

Loading