ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарство припрема програме за децу мигранте

Министарство просвете, науке и технолошког развоја понудиће од следеће седмице низ програма и радионица деци миграната, којима је на путу ка западној Европи Београд успутна станица, у жељи да малишане и нешто старију децу релаксира и бар мало одвоји од њихове невеселе свакодневице, најавио је министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић.

Деца од пет до 15 година, према плану Министарства моћи ће да похађају радионице и да присуствују прогамима и то у близини локација где се

мигранти највише окупљају и да се, у зависности од узраста, играју, цртају, науче понешто о Србији, Београду.

„Наша је обавеза да ова циљна група добије прилику да неко време похађа активности попут школских“, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић  Танјугу и подсетио да школа није само кроз лекције из одређених предмета већ је и дружење, заједничке активности које ће децу релаксирати и одвојити од свакодневице.

Према речима министра, у плану је да се активности одвијају у школама или другим објектима у близини аутобуске станице и Економског факултета у Београду, у Миксер хаусу у Карађорђевој улици. У околини Железничке у Аутобуске станице дневно борави 50 до 100 деце и сви који желе могу, у присуству родитеља или без њих, да се укључе у неки од понуђених програма. Такође, сви из групе који знају енглески језик могу да буду од велике помоћи, рекао је министар Вербић.

Са децом ће радити волонтери, васпитачи и учитељи београдских основних школа, студенти завршних година Филозофског, Филолошког факултета, Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију, студенти медицине и други.

Деци узраста до пет година игра ће бити кључна, волонтери ће их учити играма из Србије, нешто старија деца могу посетити музичке и ликовне програме, ритмичке игре, а за старије који говоре и енглески језик, биће предавања о знаменитостима Србије и Београда.

„Ово је прилика за нашу земљу да покаже да брине за мигранте и да онима који само пролазе кроз нашу територију остане у сећању да је, док су били овде, неко о њима бринуо и да нешто науче о нашој земљи, а ако је могуће да и ми нешто научимо о њиховој“, рекао је Вербић.

Деца која долазе из Сирије, Палестине, Авганистана, дружиће се са нашим волонтерима и кроз игру, причу и друге активности могу бар на кратко заборавити проблеме због којих су избегли из својих земаља.

Министар Вербић подсећа да се не зна како ће се развијати мигрантска криза, „али док су овде обезбедићемо им активности које су у њиховом узрасту најважније“, рекао је Вербић и истакао да та деца не треба да буду по цео дан у парку, него да добију оно што је свој деци тог узраста потребно, простор за игру, учење, дружење, опуштање.

Loading