ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Happy young university students friends studying with books at university

Министарство просвете и Фонд за младе таленте усагласили активности за доделу студентих стипендија

Министарство просвете и Фонд за младе таленте, који се налази у оквиру Министарства науке, технолошког развоја и иновација, усагласили су активности на реализацији конкурса за стипендирање студената који похађају факултете чији је оснивач Република Србија.  Усаглашавањем календара активности систем за доделу стипендија значајно је унапређен и учињен извесним за студенте.

Пријављивање на конкурсе Министарства просвете за доделу три врсте стипендија за студенте траје од 2. до 31. октобра. С друге стране, пријаве на конкурс за стипендирање најбољих студената – познатија као стипендија „Доситеја“ коју додељује Фонд за младе таленте, биће расписан од 1. новембра до 15. децембра. Коначне листе стипендиста биће објављене најкасније до краја јануара, након чега ће почети исплатe.

С обзиром да Република Србија посредством више институција подражава најбоље и најуспешније студенте, као и да је тежња да обухват том подршком буде што већи, министарства напомињу да студент има право да се пријави на више конкурса, али да, у складу са законом, може да прима само једну стипендију која се финансира из буџета Републике Србије. У случају да студент добије више различитих стипендија, које се финансирају из буџета државе, мора се одлучити за једну и има обавезу да о томе обавести институцију од чије стипендије одустаје.

Министарства ће, такође, упоређивати листе стипендиста како би се избеглa дуплирања стипендија, што је у складу са позитивним прописима и препорукама Државне ревизорске институције.

Loading