ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарство просвете на 41. Генералном конгресу UNESCO

 Државна секретарка Анамарија Вичек и помоћник министра Саша Лазовић су чланови делегације Републике Србије на 41. Генералном конгресу UNESCO-а који се одржава између 9-24. новембра у Паризу.

Државна секретарка Вичек истакла је да UNESCO-в оквир за Образовање за одрживи развој даје значајне смернице и за образовни систем Србије. Она је на  заседању Комисије за

Државна секретарка Анамарија Вичек

образовање указала да Србија уважава и имплементира препоруке UNESCO-а у погледу за образовања за међународно разумевање, сарадњу и мир и образовање о људским правима и основним слободама.

На маргинама конгреса свечано је представљена публикација „Заједничко редизајнирање наше будућности – Нова социјална димензија образовања“(Reimagining our Futures Together- A new social contract for education) која указује на значај социјалног контекста у образовању и улогу везе између ученика и наставника. Публикација позива на истраживање и иновације, на глобалну солидарност и међународну сарадњу.

Поред повећане потребе за дигитализацијом у образовању, истичу се хумане и демократске вредности, људска и мањинска права и образовање за одрживи развој  као принципи који  би требало да резултирају бољим односом према другима, друштвуи планети Земљи, али и према дигиталним технологијама.

На Глобалном састанку о образовању високог нивоа (Global Education Meeting) обратио се у форми видео поруке председник државе Александар Вучић при чему ја нагласио да је финансирање образовања кључно за опоравак од пандемије COVID-19 у Републици Србији, и закључио да и Република Србија подржава Париску декларацију.

 

Loading