ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Mинистарство просвете награђено за допринос подизању свести о значају имунизације против ХПВ-а

Министарство просвете награђено је плакетом „ВеличанствеНЕ ХПВ“ за допринос подизању свести о значају имунизације против ХПВ-а у Србији и превенцији рака грлића материце.

Плакете је, поводом Светског дана елиминације рака грлића материце, заслужним институцијама доделило Удружење за борбу против рака грлића материце и јајника „Проговори“.

Посебни саветник министарке просвете проф. др Јанко Самарџић је у име Министарство просвете примио награду и истакао да је ово признање снажан подстрек за даље деловање у борби против рака грлића материце.

Додела ових плакета сведочи о важности заједничког рада владиног и невладиног сектора, опште и стручне јавности у подизању свести и промовисању активности у заштити здравља људи, које су императив боље будућности“, истакао је Самарџић.

Он је нагласио да ће Министарство просвете, предвођено министарком Ђукић Дејановић, и школе увек пружити свој допринос и подршку свим активностима како би се разумела порука да је уз ХПВ вакцинацију, редовне превентивне прегледе и промоцију здравствене писмености, ову малигну болест могуће спречити.

Влада Србије је омогућила бесплатну вакцину против ХПВ вируса и покренула националну кампању за имунизацију у циљу превенције ове опаке болести.

Рак грлића материце, као једини рак који можемо превенирати имунизацијом, поставља пред нас моралну обавезу и позив на акцију. Зато је част је бити део националне кампање“, поручио је посебни саветник проф. др Самарџић.

Loading