ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министарству нису достављене представке са снимцима ученика

Министарство просвете, науке и технолошког развоја апелује на родитеље да неовлашћено не фотографишу и не снимају децу у школама, јер је снимање малолетних лица без сагласности родитеља забрањено и повлачи кривичну одговорност.

У јавности се појавила нетачна информације да грађани упућују Министарству просвете представке са неовлашћеним снимцима ученика као доказима да постоје несавесни ђаци, наставници и родитеље који се не придржавају прописаних мера у школама.

Министарству просвете, науке и технолошког развоја и Школској управи Београд, Сектору за инспекцијске послове нису упућене пријаве са таквим садржајем и материјалом.

О непоштовању епидемиолошких мера у школама и домовима грађани се обраћају директно Министарству просвете, науке и технолошког развоја, просветној инспекцији, али и преко Контакт центра републичких инспекција Владе Републике Србије. До сада је упућен мали број таквих представки  и ни једна није садржала неовлашћене снимке или фотографије.

Када је реч о контроли епидемиолошких мера, Министарство поступа у складу са својим надлежностима. Тим поводом, просветна инспекција спроводи превентивне саветодавне посете и ненајављене контроле установа образовања, како би провериле да ли се мере поштују. Осим тога, редовно се одржавају и активи директора.

Несавесно поступање свих учесника у образовно-васпитном процесу у погледу поштовања епидемиолошких мера,  представља повреду радне обавезе  запосленог, односно, повреду обавезе ученика и повлачи дисциплинску одговорност. За несавесне директоре предвиђене су и најстроже мере попут разрешења.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је да је једини доступан и довољан алат ресорног министарства просветна инспекција.

Међутим, ради се на превенцији, односно, саветници школских управа посећују школе, а редовно се одржавају и активи директора основних и средњих школа. За слабости које се примете најпре се дају опомене. Тај модел је дао добре резултате и школе су добро реаговале, навео је министар.

У току прошле недеље било је девет опомена у систему од око 2.000 установа, а ове недеље ниједна. Подаци о малом броју заражене деце су добар показатељ да можемо да наставимо са применом овог модела наставе, рекао је Шарчевић.

Министарство, просвете, науке и технолошког развоја нема механизам да спречи да поједини родитељи обилазе школе и неовлашћено снимају децу и школе.

Loading