ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министри просвете и културе Србије и Републике Српске о заједничким активностима

Министри просвете и културе Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић и Никола Селаковић састали су се данас у Београду са министарком просвете и културе Републике Српске Жељком Стојичић.

Том приликом је договорена реализација заједничких активности на пољу образовања и културе и наглашено да је наставак заједничког рада у најбољем интересу Републике Србије и Републике Српске, као и српског народа у целини.

Министри су размотрили иницијативе у циљу очувања наше културе, традиције и језика, указујући да ће заједнички пројекти и манифестације, као и  обележавање годишњица догађаја од значаја за читав српски народ, попут важног јубилеја 200 година од рођења Бранка Радичевића, значајно допринети јачању наше укупне сарадње и јединства, посебно имајући у виду изазове са којима се суочавамо.

Министри су се сагласили да ће предстојећи велики српски сабор, заказан за 8. јун, у складу са договором председника Републике Србије Александра Вучића и председника Републике Српске Милорада Додика, допринети даљем јачању наших веза и осећају јединства међу припадницима нашег народа где год живели. У том контексту договорени су састанци и сарадња сродних установа у области културе и образовања у данима сабора, као и потписивање докумената којима ће додатно бити продубљено јединство и заједништво српског народа, међу којима и Меморандума о сарадњи два министарства културе у области филмске уметности и другог аудио-визуелног стваралаштва.

У циљу додатног унапређења односа, у оквиру пројекта Престоница културе Србије, договорена је сарадња градова националних престоница културе Србије са градовима партнерима у Републици Српској.

 

Loading