ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Млади иноватори и иноваторке широм Србије осмислили решења за локалне проблеме – изабрани победници првог СТЕ(А)М изазова-

Тимови „Није компот него компост“ Прве техничке школе из Kрагујевца, „Панчево паметан град“ Машинске школе „Панчево“, Електротехничке школе „Никола Тесла“ и Медицинске школе „Стевица Јовановић“ из Панчева и „ЕцоБyтес“ Прве крагујевачке гимназије, победници су првог СТЕ(А)М изазова у Србији.

Њихова решења за примену науке, технологије, инжењерства, уметности и математике, односно СТЕ(А)М дисциплина, за решавање локалних проблема, одабрана су као најбоља у конкуренцији десет тимова у финалу овог такмичења које је одржано у Београду.

СТЕ(А)М изазов је организовао Програм Уједињених нација за развој (УНДП), у партнерству са Министарством просвете и Фондацијом Петља.

Помоћник министра просвете за високо образовање Александар Јовић, обраћајући се ученицима и ученицама, рекао је да су сви финалисти СТЕ(А)М изазова победници. „Kроз тимски рад учинили сте оно чему тежи наше образовање, а то је интердисциплинарност. СТЕ(А)М изазов је прилика да усвојите нова знања и вештине, али и прилика да у пракси примените оно што сте научили из више предмета. Такође, надам се да ће овај изазов охрабрити и наставнике и наставнице да још више сарађују у размени знања из различитих области у циљу повезивања градива различитих предмета“, истакао је Јовић.

Тим „Није компот него компост“ из Kрагујевца бавио се проблемом велике количине биоразградивог отпада у школском дворишту који може бити претворен у користан производ – компост. Они су направили рото-компостер са веб апликацијом за управљање компостом од био-отпада којом корисници могу пратити стање компоста и примати обавештења о било каквим неисправностима, што цео процес чини ефикаснијим. Тим “Панчево паметан град” израдио је иновативно решење које обухвата праћење квалитета, температуре и влажности ваздуха, као и брзине и смера ветра путем сензора. Друга компонента су упозорења (аларми) о ризичним концентрацијама опасних материја, која се шаљу корисницима путем мобилне апликације за андроид уређаје у виду нотификација.

Тим “ЕцоБyтес” из Kрагујевца такође је радио на унапређењу квалитета ваздуха у граду. Решење овог тима је биореактор који представља екосистем једноћелијских алги смештених у стаклену посуду, које производе кисеоник, у замену за угљен – диоксид, чија је повећана концентрација последица загађености. Биореактор такође поседује соларни панел који напаја пумпу и лампу неопходну за његов рад. Победничка решења ће наставити да служе локалној заједници из које долазе, уз могућност примене и у другим локалним срединама.

„Са све бржим развојем технологије, који је тренутно предвођен развојем вештачке интелигенције, отварају се потпуно нови фронтови примене у разним областима. Овај СТЕ(А)М изазов је управо усмерен ка популаризацији коришћења технологије за решавање конкретних свакодневних проблема“, истакао је директор Фондације Петља Небојша Васиљевић.

На конкурс, расписан у октобру 2023. године, пријавило се укупно 35 школских тимова из целе Србије, који су уз подршку својих наставника идентификовали проблеме у својим локалним срединама и за њихово решавање осмислили иновативна решења која се базирају на употреби података, уз примену СТЕ(А)М дисциплина, као и технологија попут вештачке интелигенције, интернета ствари (ИоТ), блокчејна и роботике.

Портфолио менаџерка за дигиталне иновације у УНДП-у Јелена Ружичић, захвалила се наставницима и наставницама на свој подршци коју су пружили ученицима и ученицама у изради иновативних решења. „Желим вам да наставите да ширите дух тимске сарадње који сте већ показали, и да наставите да развијате знање, креативност и машту у СТЕ(А)М дисциплинама. Посебно ми је драго што видим да су сви тимови мешовити, и да у сваком тиму има девојчица. Желим вам да наставите да подржавате једни друге и надам се да ћемо имати што више девојчица у СТЕ(А)М дисциплинама“, рекла је Ружичић.

За учешће у финалу изазова одабрано је десет школских тимова из: Машинске, Електротехничке и Медицинске школе из Панчева, Техничке школе Пирот, Гимназије ,,Светозар Марковић“ из Ниша, Алексиначке гимназије, Гимназије „Свети Сава“ из Пожеге, Гимназије Врњачка бања, и по два тима из Прве крагујевачке гимназије и Прве техничке школе Kрагујевац. Они су имали осам недеља да развију своја решења, а за то време су на располагању имали финансијску, менторску и стручну подршку пројектних партнера за реализацију својих идеја.
Стручни жири који је изабрао три победничка решења чинили су: Данијела Шћепановић, самостална саветница у Сектору за дигитализацију Министарства просвете, Милан Симић, саветник за развој у Фондацији Петља, Давор Ђошан, руководилац ИТ сектора у УНДП-у, Зоја Kукић Ђорђевић, предузетница и Сара Оредић, консултанткиња у Хигх Тецх Енгинееринг Центер (ХТЕЦ).

Три победничка тима награђена су једнодневном посетом релевантним актерима стартап екосистема у Београду. Такође, чланови/це победничких тимова, као и њихови наставници/це, добили су ваучере за куповину компјутерске опреме у износу од 300 долара за сваког члана тима.

Поред три победничка решења, у финалу су представљени и начини за решавање проблема изливања река помоћу сензора и ИоТ технологије, акустични сензори за смањење буке у школама, решење за заливање јавних зелених површина на даљину, апликација за процену погодности земљишта за гајење малине, решење које нуди сензоре за детекцију квалитета ваздуха, као и решење за праћење будности возача у циљу превенције саобраћајних несрећа.
СТЕ(А)М изазов је организован у оквиру пројекта „Изградња кључних рачунарских компетенција – ка радној снази будућности“, који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), у партнерству са Министарством просвете и Фондацијом Петља, уз подршку Владе Републике Србије.

Loading