ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Млади истраживачи из Србије и Албаније у посети Министарству

Oсморо младих истраживача из Србије и Албаније посетили су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, представили своје истраживачке пројекте које су започели, али и да добили одговоре на питања о функционисању нашег система образовања и васпитања. Посета је организована у оквиру Пројеката „Регионални програм лидерства и мобилности младих“.

Поздрављајући учеснике, посебна саветница министра просвете, науке и технолошког развоја Јелена Парезановић, пожелела је ученицима добродошлицу и да им једномесечни боравак на размени у Србији буде од користи за активности које реализују у оквиру овог пројекат.

Представљајући рад Министарства, шефица Одсека за људска и мањинска права у образовању, доц. др Снежана Вуковић је нагласила важност ангажовања младих у развијању критичког мишљења и истраживачких компетенција.

Младе истраживаче из Албаније и Србије занимало је како функционише универзитетско образовање и исксутва Србије у области дуалног образовања. У активној и подстицајној дискусији ученици су покретали питања која су од важности за истраживачке пројекте на којима раде, а теме се крећу од утицаја иницијативе Отворени Балкан на живот малдих у обе земље, млади у политици,  научене лекције из периода борбе са пандемијом, па до искустава у области инклузивног образовања и заштите од насиља.

Гости из Републике Албаније сазнали су и да у Републици Србији ученици и студенти могу да се образују на албанском језику на свим нивоима образовања, али и да изучавају албански језик на високошколским установама.

Пројеката „Регионални програм лидерства и мобилности младих“ заједнички реализују Центар за образовне политике из Београда (Србија) и Центар за науку, иновације и развој (SCiDEV) из Тиране (Албанија), уз подршку Фондације за отворено друштво из Србије и Албаније, од октобра 2021. до јуна 2022. године.

 

Loading