ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Могућности за унапређење сарадње научних заједница Србије и Јапана

Помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције Виктор Недовић учествовао је 8. и 9. маја на експертском скупу „Научна, технолошка и иновациона мапа пута за реализацију циљева одрживог развоја Уједињених нација“ у Токију.

Скуп је организовао интерагенцијски тим Уједињених нација за науку, технологију и иновације (UN Inter-Agency Task Team on Science, Technology and Innovation – IATT-STI), Светска банка и Влада Јапана. Недовић  је био један од панелиста  у оквиру округлог стола под називом „Collective action – multilateral and international support to STI policy capacity, addressing countries’ needs and gaps and maximizing complementarities“.

Помоћник министра просвете имао је на маргинама скупа и више билатералних састанака са представницима различитих међународних организација, агенција и министарстава надлежних за науку, технологију и иновације више различитих држава.

У Министарству образовања, културе, спорта, науке и технологије Јапана (MEXT) 10. маја, Недовић се састао са замеником генералног директора Бироа за науку и технологију, Хироки Мацуом, и директорком за међународну сарадњу Муцуко Јасуда. Током разговора било је речи о успостављању интензивније сарадње научних заједница Србије и Јапана, организацији радионица у областима од заједничког интереса, одржавању састанака мешовитог комитета и покретању пројектне сарадње. Договорени су предстојећи кораци  који би водили том циљу.

Loading