ЋИРИЛИЦА | LATINICA

“Мост разумевања-међугенерацијска солидарност”

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовао је свечаној седници Одбора за права детета ”Мост разумевања-међугенерацијска солидарност” поводом 1. oктобра Међународног дана старих. Свечану седницу, на којоj су уручене награде победницима конкурса за ученике на тему међугенерацијске солидарности, отвориле су председница Народне скупштине и Обора за права детета Маја Гојковић и Повереник за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Гојковић је рекла да се Србија, као и већина држава Европе и света, сусреће са изазовима све већег старења становништва и да због тога читаво друштво у много већој мери мора да се посвети питању старења нације, јер оно утиче на све сфере друштва – на рад, запошљавање, образовање, пензиони систем, приступ здравственим и социјалним услугама. Гојковић је нагласила да је потребно скренути пажњу на изазове са којима се суочавају старији грађани, као и стереотипе који постоје у многим срединама о старим лицима – да су слаби, немоћни, да су терет за околину, што може бити окидач за дискриминацију, па чак и насиље и злостављање и навела да се не сме занемарити бројна група активних старијих особа и њихови потенцијали.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић указала је да су положај и заштита старих регулисани законима и јавним политикама у нашем друштву, али да је живот шири од закона и да се не може подвести под норме, које је потребно стално усклађивати са временом у коме живимо. Она је оценила да српско друштво треба системски да се бори против негативних појава и инсистира на континуираном развоју сваког појединца, као и на унапређењу толерације у друштву, а један од предуслова за то је и мост толеранције међу генерацијама.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао је да ће препоручити школама да у програмима рада посебну пажњу посвете управо односу према старијима. Шарчевић је рекао да је патријархално васпитање које смо некада имали у основи јако добро, посебно део који се односи на однос према старијима и да је време да се врати, што је улога родитеља, ученика и школа.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић навео је да је Србија једна од земаља са најстаријом популацијом са 1,4 милиона становника старијих од 65 година и просечном старости од 43 године.

За 25 година једна четвртина становништва ће бити старија од 65 година и то захтева промене у систему социјалне заштите, рекао је Ђорђевић и нагласио да политика Владе Србије и даље ће бити усмерена на подстицање активног старења, првенствено на развој подстицајних и инклузивних услуга.

 

Loading