ЋИРИЛИЦА | LATINICA

На Калемегдану отворена изложба посвећена пројектима из области вештачке интелигенције

Изложба посвећена научним пројектима из области вештачке интелигенције, коју организује Фонд за науку у сарадњи са Центром за промоцију науке, отворена је у петак 9. октобра на Савском шеталишту на Калемегдану.

Изложба ће бити доступна за посетиоце до 23. октобра. Кроз илустрације неких од наших најбољих илустратора на креативан начин је представљено 12 научних пројеката које у оквиру „Програма за развој пројеката из области вештачке интелигенције“ финансира Фонд за науку. Област вештачке интелигенције је изузетно значајна и она ће у будућности допринети привреди и формулисати нове правце развоја науке.

Отварању изложбе, која је већ на самом отварању изазвала велико интересовање, испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја присуствовали су државни секретар проф. др Владимир Поповић, као и три ресорна помоћника министра.

Прича се о томе како ће то бити развијено у Србији и да ли наши научници имају адекватан капацитет за развијање ове области, не само у знању већ и у ресурсима друге природе. Зато је важно да ове пројекте представимо широј јавности, изјавила је  Милица Ђурић Јовичић, в.д. директор Фонда за науку Републике Србије.

Програм подршке развоју пројеката из вештачке интелигенције је био изразито компетитивног карактера, са чак 70 предлога пројеката и рецензентима из 27 земаља. На изложби је приказано 12 пројеката, које су чланови Програмског одбора одабрали да буду подржани, и за које су изјавили да би били подржани и у њиховим државама (САД, В. Британија, Швајцарска). Постери на уметнички начин осликавају предметна истраживања. У наредне две године наши научници ће користити вештачку интелигенцију за развој софтверског система за пољопривреду, креирање аналитичких алата за уштеду електричне енергије, алгоритама за развијање дигиталног асистента, развој поузданијих блокчејн технологија, препоручивање мера за смањење штетности загађења ваздуха и друге корисне намене. На самом отварању изложбе, своје пројекте су представили проф. др Зоран Миљковић (Машински факултет Универзитета у Београду) и проф. др Милош Ковачевић (Грађевински факултет Универзитета у Београду).

Loading