ЋИРИЛИЦА | LATINICA

На Машинском факултету отворен скуп E-Mobility

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Александар Јовић изјавио је данас да електромобилност (E-Mobility) представља технолошку револуцију у транспорту, енергетици, здравијем начину живота и очувању животне средине.

Отварајући скуп „E-Mobility Forum“ на Машинском факултету Јовић је рекао да област електромобилности представља прилику за развој.

Значајно је да на месту где настају иновативна решења – Машинском факултету окупимо академску заједницу, индустрију, домаће и међународне институције и невладин сектор и разговарамо о новим трендовима у области електромобилности., као и да уједно подстакнемо сарадњу свих заинтересованих страна. Посебна вредност овог скупа је што доприноси широј дискусији о одрживом развоју“, рекао је он.

Јовић је навео да је Србија постала простор на коме се развијају нови иновативни пројекти и решења.

Према извештају Европске комисије о оцени иновација за 2022. годину (European Innovation Scoreboard – EIS), раст перформанси Републике Србије од 15,6% у периоду од 2015. до 2022. године је виши од просечног раста у Европској унији, који износи 9,9% за исти период. Податак говори о убрзаном приближавању Републике Србије стандардима Европске уније и у овом домену“, казао је Јовић.

Скуп организују Национална асоцијација аутономних и електричних возила (НААЕВ) у сарадњи с Машинским, Електротехничким и Саобраћајним факултетом Универзитета у Београду, а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије.

Loading