ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Национални модел гимназија оплемењен најбољим међународним програмима

Реформисани концепт гимназијског образовања почива на поступности, изборности и интердисциплинарности, рекао је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић у Шапцу на састанку Заједнице гимназија Србије.

Министар је нагласио да је национални модел гимназије оплемењен најбољим међународним моделима. Подсетио је да је Министарство пре годину дана  покренуло  причу о реформи гимназија и да је анкетирање запослених показало сагласност свих да су неопходне промене у општем средњем образовању.

Као корак даље министар је најавио да ће од наредне школске године неколико школа у Србији почети са програмом ИБ маруте, најпрестижнијег програма образовања.

Током данашњег састанка директори гимназија указали су да су промене неопходне и дали подршку концепту реформисане гимназије. У том концепту, према речима председника Заједнице гимназија Србије Радивоја Стојкoвића, налазе се све оне идеје о којима се у Заједници разговара већ 15 година. Стојковић је нагласио да промене неће угрозити национални модел гимназије.

Гордана Мијатовић, заменица директора Завода за унапређивање квалитета образовања и васпитања, рекла је да ће управо та установа имати велику улогу у реализацији концепта, пре свега кроз рад на наставним плановима и програмима, а потом и уџбеницима.

Министарство је већ упутило налог Заводу да ради на наставним плановима и програмима за први разред, рекла је Мијатовић и позвала директоре да се преко Заједнице пријаве и буду део комисија.

Током посете Шапцу министар је обишао Шабачку гимназију која обележава 180 година постојања и Основну школу ”Вук Караџић” која ове године прославља 130 година од оснивања.

Loading