ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Национални просветни савет одржао седницу у Призрену

Двадесет друга Седница Националног просветног савета (НПС) одржана је 21. септембра у Средњој православној богословији “Свети Кирило и Методије” у Призрену.

Председник националног просветног савета Радивоје Стојковић, захвалио је Епископу рашко-призренском Теодосију  и игуману Илариону Луполовићу на подршци и гостопримству, као и благослову да чланови Савета посете манастире Бањска, Архангели, Дечани и Пећку патријаршији.

Стојковић је на седници оценио да је рад Савета у протеклих неколико месеци био веома плодотворан и да су донети реформисани програми наставе и учења за основну школу, уведени нови смерови за гимназије као и програми за средње стручне школе и националне мањине.

Чланови Савета упознати су са пројектом „Демократска култура – квалитетно образовање за све“, који ће бити реализован у сарадњи Савета Европе и Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Школама ће бити упућен  јавни позив да предложе активности које ће подржавати вредности глобалне и локалне културе. Како је истакнуто, Национални просветни савет први пут има активну улогу у једном таквом пројекту.

Говорећи о пројекту “Државна матура” Стојковић је казао да су стручњаци који раде на том пројекту заинтересовани да присусутвују седници Савета у наредном периоду, како би разговарали о свим питањима који се односе на организовање државне матуре у Републици Србији.

Било је речи и о иницијативи да се информатичко образовање уведе у област предшколског васпитања и образовања кроз математичке игре и развијање алгоритамског начина размишљања.

По завршетку седнице Савета, након посете призренској Богословији, чланови НПС су посетили манастир Дечане и Пећку патријаршију. Предложено је да убудуће једном годишње седница Савета буде организована на Косову и Метохији.

Loading