ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Награде за ученике средњих школа поводом Међународног дана борбе против насиља над женама

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, а у оквиру конкурса „Сви заједно за родну равноправност“, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у сарадњи са Амбасадом Француске у Србији и Француским институтом у Србији,  наградило је свих 117 пристиглих радова ученика основних и средњих школа, за допринос превенцији родних стереотипа и свих облика родно заснованог насиља и дискриминације.

Министарство посебну пажњу посвећује превенцији свих облика дискриминације и насиља, трудећи се да кроз различите активности утиче, како на децу и младе, тако и на друштво у целини у промовисању позитивних  демократских и хуманистичких вредности“, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Министарство је на основу потписаног Меморандума о сарадњи са Амбасадом Француске у Србији и Француским институтом, поводом 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама, објавило у новембру 2019. године јавни позив за учешће на конкурсу „Сви заједно за родну равноправност“.

Награде су сваком од учесника и учесница доделили Mинистарство просвете, науке и технолошког развоја, Француски институт у Србији и донатори. Због тренутне епидемиолошке ситуације награде ће бити послате школама и ученицима преко надлежних школских управа Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Амбасадор Француске у Србији Жан-Луј Фалкони је подсетио да је борба против насиља над женама један од приоритета мандата председника Републике и у овој области образовање остаје прва могућност деловања.

 У томе је суштина наше сарадње са Министарством просвете, науке и технолошког развоја на овом конкурсу, али и подршке коју ова амбасада пружа неколицини организација на терену изван великих урбаних центара”, рекао је он.

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, од данас па до 10. децембра трајаће и међународна кампања „16 дана активизма против насиља над женама“, чији је циљ подизање свести и подстицање на превенцију и елиминацију насиља према женама.

Loading