ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Највећи број ученика определио се за наставу у школи, а за наставу од куће 3,7 одсто ученика основне школе

Анализе оперативних планова које су доставиле основне школе у Србији показале су да се највећи број ученика изјаснио да ће од 1. септембра наставу пратити у школи, док се само 3,7 одсто ученика определио за наставу од куће.

Школе су имале обавезу да до 27. августа школским управама доставе оперативне планове и извештаје у вези са посебним програмом образовања и васпитања у складу са мерама заштите од ширења заразне болести Ковид 19.

Када је реч о првом циклусу образовања, 3,1 одсто ученика од првог до четвртог разреда определило се да наставу прати од куће, док се за тај вид наставе определило 4,3 одсто ученика у  другом циклусу.

Школе су се у оквиру оперативних планова изјашњавале и за моделе наставе. У првом циклусу основне школе за наставу која се остварује у одељењима у пуном саставу определило се 37,9 одсто, односно 479 школа, а за поделу на две групе је  299 школа, односно 23,7 одсто. Неке од школа користиће комбинацију предложених модела на нивоу појединачних разреда –  нека одељења раде у пуном саставу, а нека се деле.

Део школа има специфичну организацију, попут музичких, балетских и специјалних школа. Такве школе организовале су се по другачијем моделу, јер имају индивидуалну наставу или наставу у малим групама.

У другом циклусу основне школе, за наставу која се остварује у одељењима у пуном саставу определило се 31 одсто школа, односно њих 392, за поделу на две групе  30,5 одсто школа (383), док је неки други модел изабрало 314 школа.

Анализа достављених података  показала је да су школе врло пажљиво размотриле просторне капацитете и услове, као и да је у циљу безбедног почетка школске године добро испланирано коришћење школског простора.

Loading