ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Наша млада научница добитница Danubius Young Scientist Award 2021

Др Ана Салевић, истраживач сарадник Института за Прехрамбену технологију и биохемију Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, добитница је награде Danubius Young Scientist Award за Србију за 2021. годину. Ову престижну награду Ани Салевић доделили су Федерално министарство за образовање, науку, и истраживање Аустрије и Институт за Дунавски регион и Централну Европу.

Награда Danubius Young Scientist Award додељена је по осми пут са циљем да се истакне научни рад и таленат младих истраживача, повећа видљивост научне заједнице региона, као и да се подстакну млади научници/научнице да истраже питања и теме који су специфично везани за Дунавски регион. Додељено је 14 награда за по једног младог научника/научницу из сваке земље чланице Европске стратегије за Дунавски регион (Аустрија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Чешка, Немачка, Мађарска, Молдавија, Црна Гора, Србија, Словачка, Словенија, Румунија, Украјина) за изузетна достигнућа у њиховом научно-истраживачком раду. Критеријуми доделе награде били су научна изврсност и иновативан приступ у академском раду, релевантност теме научног рада за питања и проблеме од значаја за Дунавски регион, релевантност научног рада кандидата изван националних граница, као и потенцијал кандидата.

Др Ана Салевић одбранила је докторску дисертацију под називом „Синтеза и карактеризација активних влакана и филмова на бази поли(ε-капролактона) и зеина“ на Пољопривредном факултету Универзитета у Београду 2021. године. Циљ докторске дисертације био је развој активних, биоразградивих материјала које поред антиоксидативне и антибактеријске функционалности карактерише и еколошка прихватљивост. Апликативни значај огледа се у могућности њихове примене као амбалажних материјала за прехрамбене производе са циљем да допринесу смањењу губитака хране узроковане кварењем, као и депоновања амбалажног отпада, односно смањењу притиска на животну средину пружајући допринос одрживом развоју.

Услед епидемиолошке ситуације награда је додељена на виртуелној церемонији одржаној 11. новембра 2021. године.

.

Loading