ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Настава се одвија у око 90 одсто школа

У око 90 одсто школа у Србији одвија се настава, док у више од половине школа у Србији нема штрајка нити скраћења часова.
Делимична или потпуна обустава наставе организована је у 12 одсто школа (212 од укупно 1768 основних и средњих школа у Србији), док у 35 одсто школа наставници, или део наставника, законски штрајкују смањењем трајања часова на 30 минута.

У Београду је у осам одсто школа (укупно 21) делимично или потпуно обустављена настава, док су у 20 одсто школа скраћени часови.

Подсећамо, потпуна обустава рада представља кршење просветних закона, као и Закона о штрајку, јер су школе у обавези да обезбеде минимум процеса рада, односно часове у трајању од 30 минута. Кршење ових закона предвиђа индивидуалну одговорност.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић навео је да је „мали проценат школа које су обуставиле наставу показао да су наставници у Србији интерес ученика ставили на прво место“. Он је додао да је циљ Министарства да се питање зарада у просвети реши трајно и праведно и да очекује да ће се интензивирати рад на увођењу платних група и платних разреда у јавни сектор.

 

Loading