ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Научни камион Центра за промоцију науке

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић обишао је данас Научни камион Центра за промоцију науке, који је постављен на платоу испред Скупштине града од 23. до 25 децембра 2015. године.

Министар Вербић је навео да најзначајни део програма у Научном камиону, а колико видимо и најзаступљенији, је онај који се односи на школске радионице и рад са нашим основцима. Додатни садржаји, интеракција и знање које овде ђаци могу да стекну помоћи ће и наставницима у њиховом даљем раду – рекао је министар Вербић након обиласка Научног камиона.

Он је рекао да ће велики корак што се тиче финансирања науке бити решен усваjањем Закона о научно истраживачкоj делатности, што се очекуjе идуће недеље.

Министар је рекао да је новац обезбеђен за науку буџетом за 2016. годину ипак већи него што jе било предвиђено у овоj години.

„Mислим да ћемо овог пута бити у стању да подигнемо средства намењена директно за материjалне трошкове што сматрамо да jе наjвећи проблем наше науке, односно то што нема новца за лабораториjску опрему, репроматериjал. Mислим да ћемо овог пута  имати начина и средстава да то повећамо“, казао jе министар просвете, науке и технолошког развоjа.

Директор Центра за промоцију науке Немања Ђорђевић је рекао да Научни камион Центра за промоцију науке је покретна лабораторија, учионица и изложбени простор домаће производње.

Осмишљен је тако да може да стигне у све делове Србије и приближи науку грађанима кроз различите програме који се у њему одржавају.Захваљујући Научном камиону ЦПН, након Београда, култура науке путује у све крајеве Републике Србије. Тиме се остварује једна од најбољих идеја нашег доба – да знање у 21. веку постане доступно свим грађанима Србије – рекао је Ђорђевић.

На првом спрату камиона представљен је и нови, трећи број научнопопуларног часописа „Елементи“ чија је тема броја ”Како је хороскоп изгубио моћ”. На првом спрату камиона ЦПН представља изложбу „Спектри“ са занимљивим, интерактивним експонатима који представљају разне делове електромагнетног спектра.

Други спрат Научног камиона резервисан је за организоване школске радионице „Таласање светлости“, где ће ђаци на практичним експериментима и забавним рукотворинама учити о електромагнетним таласима. У оквиру вечерњег програма, ЦПН организује серију научнопопуларних предавања о светлости, али и о другим темама, као што је холографија и квантни Деда Мраз. Камион је отворен за посетиоце од 10 до 20 часова. Улаз је слободан.

Loading