ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Наука важна за развој целог друштва

Помоћници министра просвете, науке и технолошког развоја др Марина Соковић и др Александар Јовић учествовали су данас на Ре-сет самиту економија „ Наука и млади креирају друштвени прогрес“ и оценили да је развој науке важан за напредак целог друштва и да Министарство предузима бројне активности, како би подржало младе научнике и научно-истраживачки рад.

Др Соковић је рекла да је пре две године промењен начин финансирања науке, са пројектног на институционално финансирање. Истакла је да је циљ државе да истраживачима, посебно младим, створи услове за рад у Србији и обезбеди подстицајне услове за научно-истраживачи рад.

Такође, са радом су почели и нови институти, као што је Инстут БиоСенс, Институт за ИТ у Kрагујевцу, Институт за вештачку интелигенцију“, рекла је она.

Навела је да је основан Фонд за науку, који има програме којима подржава младе научнике, као што је Промис програм за младе истраживаче, који треба да им помогне да направе сопствене програме истраживања. Kако је додала и на позив за подршку развоју пројеката у области Дијаспоре и вештачке интелигенције пријављивали су се млади.

Др Соковић је подсетила да је усвојена и нова Стратегија развоја науке од 2021. до 2025. „Моћ знања“. Визија је, како је рекла, јачање научно-истраживачких организација и тимова, као и сарадња са научноистраживачким организацијама у свету.

Највећу и најбољу популаризацију науке, како каже, раде наши истраживачи. Др Соковић је похвалила наше научнике који су од почетка епидемије изазване корона вирусом били у првим редовима у борби против короне.

Истакла је да Министарство непрекидно наставља да прати и подстиче развој, рад и образовање научноистраживачких кадрова кроз подршку стицања знања непосредном разменом научних информација и научних достигнућа, као и кроз развој научне сарадње на међународном нивоу, постдокторским усавршавањем, учешћем на научним скуповима у иностранству, као и суфинансирањем боравка иностраних научника у Републици Србији.

Александар Јовић оценио је да је развој науке важан за свеобухвати напредак и да без науке и технике не може да се замисли развој друштва као целине.

Модел за финансирање науке код нас је такав да свака област науке може да пронађе своје место. Без обзира којом области се истраживачи баве, моћи ће да пронађу одговарајући позив у оквиру Фонда за науку или Фонда за иновациону делатност, где ће моћи да аплицирају за средства”, казао је Јовић.

Он је навео и да је после успешне приче са учешћем истраживача из Србије у Хоризонт програму 2020 првом циклусу Еразмус+ програма, Србија је окончала преговоре за прикључивање Хоризонт Европа програму и другом циклусу Еразмус+ програма, као и да се потписивање споразума са ЕУ о учешћу Србије у овим програми очекује средином новембра. Нагасио је да је нашим истраживачима и институцијама већ сада омогућено да конкуришу на отворене позиве у оквиру ова два програма.

Loading