ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Неће бити штрајка просветних радника

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић одржао је данас састанак са председницима и представницима четири репрезентативна синдиката у просвети – Уније синдиката просветних радника, Гранског синдиката просветних радника Србиjе „Независност“,Синдиката образовања Србије и Синдиката просветних радника Србије.  Сви технолошки вишкови у просвети биће распоређени у школама где има слободних места, а просветари неће штраjковати од 1. септембра, речено jе данас након састанка новог министра просвете Mладена Шарчевића са представницима четири репрезентативна синдиката.

Министар Шарчевић је навео да ће технолошки вишкови имати приоритет и да ће бити распоређени у школама где за тим постоjи потреба, те да се тим питањем не може више манипулисати.

„Нешто више од 3.000 просветних радника у Београду и нешто више од 6.000 у Србиjи jе технолошки вишак, али су сва та места решива. Питање jе само пребацивања са jедног радног места на друго“, рекао jе Шарчевић. Oн jе додао да нико неће остати без посла и нагласио да jе и сам на почетку кариjере три пута био технолошки вишак. Kако каже, жао му jе младих људи коjи завршаваjу факултете, а немаjу шансу да се запосле у просвети jер нема конкурса. „Неке струке могу да се снађу, али где ће учитељи“, пита се министар и додаjе да ће се побринути за решавање и тог проблема. Oн jе додао да су са синдикатима договорени редовни састанци, како би се решавала конкретна горућа питања.

Председница Униjе синдиката просветних радника Србиjе Jасна Jанковић да jе сама чињеница да су синдикати позвани на разговор код новог министра петог радног дана говори да jе министар у синдикатима препознао сараднике, а не своjе противнике. Oна каже да ће се прво решавати проблеми технолошких вишкова, формираjу се радне групе, распоређуjу људи како би се уштедело у систему.

Председник Гранског синдиката просветних радника Србиjе „Независност“ Tомислав Живановић каже да jе министру на првом састанку пожелео дуг мандат и да као министар не дочека ниjедан штраjк просветних радника.

„Tо значи да направи добар систем и омогући да се просвета у Србиjи развиjа и да заузме своjе место“, рекао jе Живановић. Oн jе додао да од 1. септембра неће бити штраjка просветних радника, да ће „у ходу“ решавати горуће проблеме, почев од технолошких вишкова, обрачуна плата за годишње одморе.

Живановић каже да jе нови министар просвете добро уочио да су наjвећи проблеми у просвети инспекциjа и организациjа школских управа, те да су синдикати ту да помогну у решавању и тих проблема. Председница Униjе синдиката просветних радника Србиjе Jасна Jанковић да jе сама чињеница да су синдикати позвани на разговор код новог министра петог радног дана говори да jе министар у синдикатима препознао сараднике, а не своjе противнике. Oна каже да ће се прво решавати проблеми технолошких вишкова, формираjу се радне групе, распоређуjу људи како би се уштедело у систему.

Валентина Илића, председница Синдиката образовања Србије навела је да су са министром разговарали о кључним стварима везаним за систем и начин рада у образовању, а  Слободан Брајковић, председник СРПС навео је да министар човек који долази из образовања и који зна за њихове проблеме пре него што је дошао на чело Министарства.

Након првог састанка министра Шарчевића са синдикатима договорено је  ће нови састанак бити организован за десет до петнаест дана како би се конкретизовала решења горућих проблема.

Loading